Нинова: Сблъсъкът между президент и премиер е неизбежен, той е морален. Борисов подхожда интригантски

Напоследък ситуацията много ми прилича на предизборната ситуация с генерал Радев. Основания за това ми дават действията и думите на Борисов. Първо започна с упреци – и тогава, и сега казваше, че нямаме свой кандидат. Това не дава резултат. Вчера направи втората стъпка – тогава казваше, че му е помагал като главнокомандващ на ВВС, вчера – каза колко е помагал на Мая Манолова. Явно е разтревожен“.

Това заяви тази сутрин председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на БТВ.

„Борисов е много добре информиран какво става при нас и при тях. В ГЕРБ в момента има вътрешни проблеми, махат едни кметове, слагат други, паралелни кандидатури, разделения в структури и т.н”, изтъкна Нинова.

При нас се получава дълго гоненият успех – БСП отваря ветрилото”, допълни Нинова.

Лидерът на левицата уточни, че в много градове кандидатите на БСП са авторитетите по места, подкрепени са широко от БСП, от малки партии и граждански обединения. „И по-малки партии виждат в нас носител и възможност за промяна. Това му е тревогата на Борисов и затова подхожда така елементарно”, изтъкна тя.

Нинова подчерта, че БСП никога не е била разделена, а в Националния съвет имат своите противоречия, но структурите никога не са били разделени – нито идеологически, нито персонални. Надявам се да сме преодолели противоречията. Виждам добра мобилизация, енергия по места. Това ми дава надежда, че сме успели да обединим партията и да я отворим към по-широка подкрепа. Партията – това са хилядите членове.

По отношение на думите на Цвета Караянчева, с които тя атакува президента Радев, председателят на БСП посочи, че не само статистиката показва огромното неравенство – 90 нови милионери и 2 милиона под прага на бедност и не само фактите през лятото – за убийства, насилие на деца, горящи сметища, пожар под магистрала Струма, чума по свинете, убийства на животни , но това, по думите й, е оценката и на хората – президентът съвсем нормално изразява тази оценка.

По повод отношението на БСП с президента, Нинова заяви, че има нормална връзка: „Заедно сме правили кампания, знам неговите ангажименти, виждам, че той ги изпълнява”.

В отговор на въпрос за противоречията между президента и премиера, Нинова коментира: „Тази битка не е лична. Тя е принципна, те имат различна представа за държава, справедливост, бедност. Този сблъсък е неизбежен, той е морален. Борисов си подхожда по неговия начин – интригантски. Това е неговият начин за правене на политика. Президентът Радев никога няма да стигне до това равнище на правене на политика и изказване”.

Корнелия Нинова изрази притеснението си по повод Бюджет 2020: „Сега ще ни изненадат с готов проект, необсъждан от обществото, по тъмни доби някоя нощ ще се приеме, след 2-3 месеца всички ще усетят ефекта. Има такива въпроси, които изискват съгласие: демографска катастрофа, помощ за млади семейства, преизчисляване на пенсии. Няколко години спорим за чуждестранните инвестиции. Ние, от друга страна, искаме да поставим въпроса за българското производство. Инвестициите понякога зависят от международна конюктура, външни решения, но от собствената ни държава зависи да имаме собствено производство. Европа започва да се връща към ролята на държавата в икономиката, здравеопазването, а при нас – ние все още не сме узрели”.

По отношение на първите законопроекти, които левицата е внесла в парламента, Нинова заяви: „Предлагаме при такива престъпления като това в с. Сотиря и убийството на журналистката в Русе, при самопризнание, да не се прилага съкратено производство, да се прилага лишаване от свобода без право на замяна и да не се намалява автоматично наказанието. Такова нещо съществуваше през 2009 година, докато БСП управляваше. През 2010, когато дойде правителството на Борисов, те го премахнаха. Нека сега го върнем – това очакват стотици хора в малките места. Няма значение коя политическа партия го предлага”.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!