Нинова успя да укроти страстите в най-проблемните за БСП организации – в Русе и в Шумен

Две от най-разделените и проблематични организации на БСП – Русе и Шумен, проведоха конференции в почивните дни. Резултатите изненадаха всички – и партийни членове, и наблюдатели.

Социалистите застанаха единни зад кандидатите си за кметове, за разлика от друг път, и без скандали приеха платформа за изборите и структура на листи за общински съвети.

В Русе за кандидатат на БСП безапелационно бе издигнат депутатът Пенчо Милков, секретар на Парламентарната група на БСП. „Наясно съм с трудностите, които ще срещнем. Знам, срещу какво се изправям. Но вярвам, че сега е моментът да вземем заедно решението да действаме”, заяви той.

Зад Милков застава новосформирана коалиция „Обичаме Русе , съставена от пет партии: БСП, АБВ, Политическо движение „Социалдемократи“, Движение за радикална промяна „Българската пролет“, ПП „Съюз за отечеството“.

В Шумен общинската конференция на социалистите с ¾ от гласовете подкрепи кандидатурата на Венцислав Венков. От регистрираните 122 делегати 87 са гласували за Венцислав Венков, който има широко влияние в града, останалите са застанали зад бившия кмет Красимир Костов.

Изборът на БСП е може би най-нежеланият за сегашния градоначалник от ГЕРБ Любомир Христов, който на миналите избори прегази социалистите още на първия тур. Венков навремето бе един от най-добрите журналисти в региона, след това натрупа административен опит като областен управител по времето на кабинета Орешарски, а от 2015 година оглави Българо-турската търговско-индустриална камара за Северна България, чиито изпълнителен директор е и до днес. Той е много популярен и уважаван в града.

Номинацията на Венков показва, че около БСП се събира широка подкрепа от най-различни по-малки партии и граждански сдружения и че хората залагат не на теснопартиен кандидат, а на човек от левия спектър, който може да разшири ветрилото на подкрепата. По време на дебатите за избора Венцислав Венков подчерта, че „БСП  трябва да търси възможности за широкообхватна подкрепа в кръгове, които не са точно свързани с партията”.

Общинският председател на БСП в Шумен е натоварен със задачата да води преговори и сключи споразумения с ПП „АБВ“, Движение за радикална промяна „Българска пролет“, Партия „Български социалдемократи“.

Недоволен от ситуацията остана единствено Красимир Костов.

БСП трябва малко да си вдигне главата и да потърси онези хора, които са с леви разбирания, левите интелектуалци, критично мислещите. Ние трябва да помислим как да привлечем тези хора към себе си, да се опитаме да приложим този модел в общините, за да можем след това да търсим промяна и в страната“, заяви Венков и получи адмирации за позицията си.

Битките на интереси в тези две червени организации не са от вчера.

В Русе от времето на Станишев има люти спорове, които доведоха до загуба на кметския стол от Божидар Йотов. Местното партийно величие Иван Иванов години наред саботира работата на партийната организация.

В Шумен пък доскоро две лобита за- и анти- Димитър Дъбов воюват за икономически интереси и влияние. По времето на Станишев Шумен беше безспорен личен вилает на Димитър Дъбов.

След като Нинова започна реформа в партията и отстрани старите играчи, влиянието на Дъбов намаля, но все още съществува.

И в двата града се очакваха батални сцени, разцепления и напускане на част от социалистите, което досега винаги е отнемало победата на БСП. Този път обаче нищо такова не се случи.

На фона на битките и разделенията в ГЕРБ  в Русе, БСП стои монолитно и събира все по-широка подкрепа от други анти ГЕРБ настроени организации.

И на двете партийни конференции присъства лидерът на БСП Корнелия Нинова. Участници в събранията твърдят, че тя е положила максимални усилия да реши противоречията и конфликтите.

По всичко личи, че Нинова е успяла да укроти и обедини две от най-противоречивите организации в партията и да ги стимулира да работят всички заедно за победата. Засега.

„Въпреки прогнозите за една напрегната и скандална конференция, се случи точно обратното – в Шумен имахме много спокойна и много съдържателна конференция“, коментира след форума Корнелия Нинова.

В  Националния съвет тя често има проблеми със старите играчи, но в конференциите, където участват разширен състав на партиините активисти,  тя има безспорен авторитет.

Именно в Шумен Нинова изрази увереност, че на местните избори БСП ще прекрои картата на страната и въпреки че сега няма нито един кмет на областен град, на изборите ще успее да направи пробив.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!