Нова врътка! Местан се коалира със земеделците на Ненчев

Нова врътка на политическия небосклон.

Лидерите на БЗНС и ДОСТ – Николай Ненчев и Лютви Местан се харесаха и обявиха обединението за местните избори. Формациите ще излязат с общи номинации за кметове и за листи за общински съветници.

Николай Ненчев е бивш министър от квотата на бившия вече Реформаторски блок, а Местан бе лидер на ДПС преди да изпадне в немилост пред почетния председател Ахмед Доган и да потърси „убежище“ в турското посолство у нас.

Че ДОСТ и една от най-старите партии у нас – БЗНС ще са коалиционни партньори за вота на 27 май Местан и Ненчев обявиха в хитринското село Черна. Председателите на двете партии бяха там, за да открият традиционния турнир по борба „Коджа Юсуф“, съобщи БНР.

Мотото на новото обединение е „Демокрация без корупция и олигарси“, заяви Местан.

„Ние сме амбицирани да предложим един нов модел на истинска, реална политическа интеграция около идеи, а не около корпоративни интереси. И нашето разбиране за модерна интеграция изключва както крайният национализъм, отрича и етническите партии, които се изграждат в олигархично-корпоративни структури, чрез които се осъществяват корупционни механизми за управление на страната“, допълни той.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев заяви, че двете партии влизат в сътрудничеството като равнопоставени: „Затова в качеството си на председател нямам никакво колебание. Зная и откъде ще дойдат атаките. Днес слагаме началото на едни съюз, който, убеден съм, ще промени България към по-добро“, заяви Ненчев.

Лидерите на ДОСТ и БЗНС обвиха и името на първия кандидат за кмет, издигнат от коалицията – това е настоящият кмет на Хитрино – Нуридин Исмаил.

Самата ДОСТ не крие протурската си ориентация и на изборите, на които се е явявала досега, разчита на гласове от южната ни съседка.

През 2017 г. формацията спечели повече гласове от Турция отколкото ДПС.

На местния вот обаче се изисква 6-месечна уседналост в съответния район и населено място в страната.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!