Ново райониране за столичните училища изненада неприятно родителите

Ново райониране в София буквално шашна редица родители, чиито деца тази есен ще бъдат първокласници. Заради него адресът им, който досега е попадал в района на най-близкото училище, се оказва граничен на този район, съответно детето остава с минимални шансове да бъде прието там. Най-неприятно е положението на някои столичани, които още преди 3 г. са се преместили на адреса, в който живеят в момента, именно заради очакваното попадане в конкретно учебно заведение, съобщи „Сега“.

За проблема споделят притеснени родители във „Фейсбук“.

„Заради промененото райониране очакваното за нас училище става гранично и автоматично попадаме в 4-та група (с по-малък шанс за прием – бел.ред.). Честно казано не знам какво да направя“, казва майка, която е разбрала това през системата, когато е кандидатствала за прием на детето ѝ в първи клас.

„И при нас е така, лошото е, че сме набутани в циганско училище. А когато трябваше да вземем решение за адрес и уседналост, училището по район беше друго и беше най-близкото до вкъщи. Сега е на половин час ходене“, недоумява друга.

Доста други родители също свидетелстват, че адресът, на който живеят, миналата година е бил в друго училище по район, а тази година училището по район е много далече от адреса, но попада в общината, към която е причислен.

Например част от адресите на ул. „Деян Белишки“, които са били към 73-то училище, са преместени в 104-то училище, а няколко блока по ул. „Луи Айер“ и ул. „Георги Чешмеджиев“ са добавени към 73-то.

„Мислех, че е грешка, звънях в района, в случая „Триадица“, казаха ми, че промени има само в „Манастирски ливади“. След това се свързах със Столична община, от там разбрах, че има ново райониране, не били длъжни да го публикуват. В системата е въведено. На въпроса какво да направя, след като преди години избирам района заради училището, служителките мънкаха. И те не знаят какво да ми кажат, не го решават те“, описва казуса си и друг родител.

Той се чуди защо новото райониране не е обявено предварително и родителите трябва да разбират за него едва в момента на кандидатстване през системата. Според него правенето на такива промени следва да става поне с 2 г. предизвестие, освен това те са със съмнителна легитимност, тъй като запознаването с промените е станало през/чрез системата, която практически не е официален документ.

В дискусията се е включил и Данко Калапиш, директор на 107-о училище в столицата. Той казва, че по данни на Столична община районите на училищата не са променяни.

Изумявам се, че има подобни случаи… А заповед със сигурност има за тяхното утвърждаване“, разсъждава той.

Калапиш свидетелства, че няма промяна в района на неговото училище. „Очаквам така да бъде и с другите, защо е нужно да има промени, след като няколко години се работи по тези райони“, чуди се и той.

„При нас няма промени. Новостите са в невключените досега улици“, коментира и Диян Стаматов, директор на 119-о училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

От Столична община бяха крайно лаконични. Оттам потвърдиха, че всяка година районните администрации актуализират районите.

„Още от 19 април всеки може да види прилежащия район“, коментираха оттам, без да обяснят защо това се прави, защо не е обявено предварително и как да действат в тази ситуация ощетените родители. Опитите на „Сега“ да се свърже с експерти от дирекция „Образование“, които да разяснят новостите, също удариха на камък.

Не е ясно и има ли заповед за новото райониране – поне на сайта на СО не се открива такава, нито къде могат да се видят новите райони обобщено, тъй като не всяко училище е качило на сайта си улиците, които влизат в неговия прилежащ район.

Кандидатстването за първи клас т.г. започна на 19 април – през нова електронна система и с доста спънки – и ще продължи до 28 май – тогава приключва актуализацията на профилите. Резултатите от първото класиране ще с готови на 4 юни.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!