Нон пейпър за „окончателното разпадане“ на бивша Югославия разтърси Балканите

Получен в Брюксел нон пейпър (неофицилен дипломатически документ – бел.ред), за който се твърди, че е изпратен от словенския премиер Янез Янша, за решаване на кризата на Западните Балкани с акцент върху подялбата на Босна и Херцеговина, постави въпроса за бъдещето на региона, пише сръбският вестник „Курир“.

В неофициалния документ се предлага още присъединяване на босненската Република Сръбска към Сърбия и присъединяване на Косово към Албания. Предвижда се сръбската част на Косово да получи специален статут по модела на южен Тирол. В неофициалния документ пише още, че хърватският национален въпрос може да се реши с присъединяване на повечето хърватски кантони в Босна към Хърватия или с даване на специален статут на хърватската част в Босна също по модела на южен Тирол.

От понеделник в Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина се говори за това изпращал ли е словенският премиер нон пейпър, в който се говори за прекрояване на границите на територията на бивша Югославия.

Словенският външен министър Анже Логар обаче отрече премиерът Янша да е изпращал нон пейпър и направи оценката, че става въпрос за манипулация и опит да се компрометират правителството и президентът, пише още „Курир“. Засега никой не е потвърдил официално, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е получил от Словения документ с подобно съдържание.

„Янша иска подялба на Босна и Херцеговина, /хърватският член на босенското председателство Желко/Комшич е против, /сръбският член Милорад/ Додик го подкрепя. Евродепутатът Таня Файон се плаши от нова война на Балканите“ – така вестникът обобщава в заглавие реакциите.

Реагира и Държавният департамент със съобщението, че САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина, чието зачитане е записано в Дейтънското споразумение. САЩ високо оценяват дългогодишното си партньорство с Босна и Херцеговина и остават посветени на общата цел – демократична, единна и просперираща Босна и Херцеговина по пътя към евроатлантическа интеграция.

Според словенски медии такъв документ вероятно съществува и е изпратен по тайни канали, а не съгасно редовната процедура. Говорителят на ЕС Петер Стано заяви, че официалните лица в Брюксел са запознати с написаното в медиите, но „не е известно да съществува такъв документ“.

Бившият сръбски външен министър Владислав Йованович смята, че става въпрос за пробен балон, който да изпита реакциите в региона и на други заинтересувани страни.

Словения поема председателството на ЕС от 1 юли.

Русия е готова да разгледа нови аспекти на участието си в решаването на косовския въпрос, ако Сърбия иска, заяви руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко в интервю за РИА Новости, цитирано от вестник „Данас“. Участието на Русия в решаването на косовския въпрос сега се определя предимно от ролята й на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, напомни той. „Това е най-важното, защото проблемът за Косово е част от дневния ред на Съвета за сигурност. Това е много по-важно и по-принципно от сегашните преговори, защото при каквото и да е развитие на диалога е възможно само решение, което задоволява интересите на Белград и което може да бъде подкрепено от Съвета за сигурност на ООН“, подчерта посланикът.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!