БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάРусский

Няма основание за импийчмънт на президента. Той изрази мнението си, тъй като една политическа сила опита да вземе властта на абордаж

Няма основание за импийчмънт на президента. Той изрази мнението си, тъй като една политическа сила опита да вземе властта на абордаж
“Никоя партия, преди дойде на власт, не си позволява да уточнява с никакви посолства кой ще седне на столовете на ръководителите на тези особени служби. това става по един институционален път, свързан с достъпа до класифицирана информация – както в НАТО, така и в ЕС”, заяви проф. Киров.

По думите му, няма основание за импийчмънт на президента.

“Реакцията на президента беше очаквана, след като вероятно се е запознал с изтеклите записи”.

Това коментира в предаването “Денят започва” на БНТ проф. Пламен Киров по повод връчването на втория мандат на ПП-ДБ и поведението на Румен Радев вчера. Президентът изпълни Конституцията, но изрази своето мнение, тъй като една политическа сила опита да вземе властта на абордаж, смята проф. Киров.

Той посочи, че българският президент не е деполитизиран. “По Конституция той само не може да участва в ръководството на партии, но може да членува в тях. Според мен всичко беше премислено, доста точно режисирано, забелязвате езика на тялото, на жестовете. Той не им подаде ръка, държа ги прави, след което “ходом марш” и излезе от залата”, коментира проф. Киров.

Подобен бе и случаят с президента Петър Стоянов и мандата на БСП през 1997 г., макар и да има различни трактовки за това какво се е случило, припомни проф. Киров. Според него моралът не е коректив на действията на ПП-ДБ и те ще се опитат да осъществят мандата. “Твърдо е намерението да се опита всичко, за да се получи властта, друг е въпросът дали ще успеят, тъй като размразяването на преговорите не е едностранен акт”, посочи юристът.

Според него вчера Атанас Атанасов е направил несполучлив опит да оправдае говоренето във връзка с шефовете на службите. Практиката е малко по-различна и той много добре я знае.

Никоя партия, преди дойде на власт, не си позволява да уточнява с никакви посолства кой ще седне на столовете на ръководителите на тези особени служби. това става по един институционален път, свързан с достъпа до класифицирана информация – както в НАТО, така и в ЕС”

По думите му няма основание за импийчмънт на президента. “За да започне процедура по импийчмнънт, трябва 2/3 мнозинство в парламента, след което ще отиде в Конституционния съд, където ще катастрофира. Това е политическо говорене”, обясни проф. Киров.

Говоренето как да прецакаш партньора си не е нормално и ми се струва, че сме паднали много ниско, посочи още конституционалистът.Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!