Обрат с пенсиите. Бум на богаташите

Обрат с пенсиите. Бум на богаташите
Над 4500 души вече получават максималната пенсия

Обрат с пенсиите. Двойно увеличение на възрастните хора, които получават максималното възнаграждение.

Над 4500 души вече са с максималната пенсия.

От 1 юли 2024 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в България е увеличена на 580,57 лева. Това увеличение обхваща около 400 000 пенсионери, които вече получават минималната пенсия.

Въпреки това, значителна част от пенсионерите продължават да получават доходи под 700 лева на месец, което представлява над 40% от всички пенсионери в страната.

Актуализацията на пенсиите по швейцарското правило с 11% доведе до значително увеличение на броя на пенсионерите, които получават максималната пенсия от 3400 лева.

През март 2024 г. такива пенсии са получавали 2087 души, докато през юли броят им се е увеличил до 4561 души. От тях, 46 са наследствени пенсии, а останалите са лични. Таванът на пенсиите не важи за определени длъжности като президент и конституционни съдии, но хората, които ги получават се броят на пръстите на едната ръка.

Съществуват значителни разлики в пенсиите между мъжете и жените. Средната лична пенсия за мъжете е над 1006 лева, докато жените получават средно 738 лева на месец. Тази разлика от почти 270 лева се дължи на по-високите заплати, които мъжете са получавали по време на трудовата си кариера, и съответно по-големите осигуровки, които са внасяли.

Към юли 2024 г. в България има около 1,24 милиона пенсионери, които получават пенсия за стаж и възраст. Средната пенсия за тази категория е 838 лева, като мъжете получават 1009 лева, а жените – 760 лева. Условията за пенсиониране се увеличават всяка година, като възрастта и необходимият стаж за пенсиониране растат с по два месеца за жените и с по един месец за мъжете.

Съществуват значителни регионални различия в размера на пенсиите. Средната пенсия в София е най-високата в страната – 1037 лева, докато в Кърджали тя е най-ниска – 657 лева. В други области като Разград, Силистра и Търговище средната пенсия също е под 700 лева. Най-близо до пенсиите в столицата са тези в Бургас и Перник, където средната пенсия е съответно 929 и 901 лева.

Актуализацията на пенсиите от 1 юли 2024 г. е важна стъпка към подобряване на доходите на пенсионерите в България.

Въпреки това, значителни неравенства остават както между различните категории пенсионери, така и между регионите в страната. Необходими са допълнителни мерки за намаляване на тези неравенства и за осигуряване на достойни доходи за всички пенсионери.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!