Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна
Софийският апелативен съд (САС) промени мярката за неотклонение на Васил Божков, като вместо арест, тя става домашен арест, който ще се контролира с електронна гривна.

Той ще изтърпява наказанието на адреса на една от фирмите си „Нове холдинг“ на ул. „Московска“, номер 43.

Божков обаче може и да не бъде освободен под домашен арест, тъй като Софийската градска прокуратура е поискала постоянно задържане под стража по т.нар. криминално дело, по което е обвиняем за подбудителство за убийства, изнасилвания и други престъпления. Искането за налагане на постоянен арест вероятно ще се разглежда още днес пред Софийския градски съд.

В съдебната зала стана известно и че по друго дело – за незаконно държане на антики, прокуратурата му е наложила мярка парична гаранция в размер на 1.5 млн. лв. Пред журналисти адвокат Георги Гатев обясни, че ще обжалва мярката по обвинението за колекцията на Божков и тепърва ще се запознае с искането на прокуратурата за арест по другото дело.

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

© Георги Кожухаров

 

Божков е привлечен към наказателна отговорност за престъпления с общо 9 пункта на обвинение. Според съдебния състав част от сега повдигнатите обвинения са несъставомерни (не са престъпление) или не са доказани в достатъчна степен, но обвинението е все още работно.

 

Според съда липсват достатъчно доказателства

 

В мотивите си съдът посочва, че по делото не са налице достатъчно доказателства за трайност, съгласуваност и обща воля на сочените за участници в престъпната група, която прокуратурата твърди, че Божков е ръководил в периода 2014-2020 г. Същото се отнася и за общата престъпна воля на визираните съдружници на Божков, които са в съдружие с него в различни търговски дружества, а не помежду си, посочи съдът.

 

По няколко от пунктовете на обвинението прокурорът е изписал аналогични задължения и правомощия, които са били нарушени.

 

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

© Георги Кожухаров

 

Тези задължения са вменени по Закона за хазарта на председателя на Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Като обвиняеми обаче са привлечени директори на дирекции и други служители са привлечени – ето защо несъставомерно е твърдението, че Божков може да ги подбуди за престъпления, които са вменени в задълженията на директора на ДКХ. Обвинението обаче е работно и на този етап съдът приема, че е има обосновано предположение, че Божков е участвал в част от престъпленията, но не и за всички – за останалата част предложението е разколебано.

 

Част от свидетелските показания били непроверими

 

Освен това според САС част от показанията на свидетели, на които се е позовал СГС, са непроверими към момента.

 

В мотивите си съдът посочи още, че на Божков са повдигнати много и различни обвинения. Съдът прие и че липсва реална опасност той да извърши престъпление, тъй като обвиняемият в значителна степен е ограничен. „Не се намира в положение и условия за възможности за контрол, разпореждане върху служители, свидетели и няма опасност от унищожаване или укриване на документи“, посочи още съдът. Според магистратите не е достатъчно и това, че е бил обявен за издирване, за да се приеме, че има риск да се укрие.

 

Съдебният състав прие, че досъдебното производство е било образувано след постъпване на жалба от братята Найденови. Четири дни преди изготвяне на постановлението за привличането на Божков в качеството на обвиняем, той е напуснал страната. Може да се спекулира дали е бил предупреден, но съдът не намира никакви убедителни доказателства за това. Местоживеенето му в ОАЕ е станало общоизвестно и това е мотивирало властите да поискат правна помощ от компетентните власти там. От април 2020 г. не е променял местоживеенето си, проявявал е медийна, обществена активност и е участвал в политически кампании.

 

За съда е без значение дали адвокатът, или властите в Абу Даби са уведомили прокуратурата, че Божков ще се връща в България.

 

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

© Георги Кожухаров

 

Не е изключено да съществува едновременно както намерението на Божков да се прибере в България, така и промяна в намерението на властите в ОАЕ сега да бъде извършена екстрадицията.

 

По-важно за съда обаче е какво ще бъде поведението на Божков оттук нататък. Според съдебния състав е необходимо да бъде определено задържане, но не е нужно да бъде в условията на ареста. Мярката ще бъде контролирана с електронна гривна.

 

Хронологията

 

Привърженици на Васил Божков го посрещнаха днес в съдебната палата за заседанието по определяне на постоянна мярка за неотклонение. Обвиняемият по няколко дела беше доведен със засилена охрана. Привържениците на Божков носеха плакати с надписи: „Не можете да запушите устата на истината“, както и въпросът „Къде е?“ под снимка на един от ритоните от колекцията на Божков.

 

Ива Софиянска и синът на Васил Божков Антон (в средата)

© Георги Кожухаров

Ива Софиянска и синът на Васил Божков Антон (в средата)

 

В залата бяха забелязани също синът му Антон Божков заедно с неговата съпруга Ива Софиянска.

 

Божков е в ареста от момента, в който кацна на летище София на 25 август, след като се върна с полет от Дубай. Той бе задържан по основното дело срещу него, в което прокуратурата твърди, че е ръководил организирана престъпна група, чрез която е ощетил бюджета с 550 млн. лв., несъбрани от такси за хазартната му дейност. Решението на съда ще бъде окончателно и без право на обжалване в следващите месеци, освен ако не се появят нови факти и обстоятелства.

 

Адвокат Георги Гатев настоя съдът да не прилага двоен стандарт, защото всички останали обвиняеми по делото са на свобода. Прокурорите продължиха да настояват Божков да остане в ареста. Самият Божков поиска от съда по-лека мярка за неотклонение, като обясни, че за човек на 67 години не е много добре в ареста.

 

Защитата и обвинението внесоха нови материали

 

В началото на заседанието съдът докладва, че са постъпили нови материали от Софийската градска прокуратура – резултати от техническа експертиза на компютър и информация от Абу Даби за връщането на Божков в България.

 

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

© Георги Кожухаров

 

Адвокатът на Божков Георги Гатев също представи документи – удостоверение за привличане на Божков в качеството му на обвиняем от 23 август по друго дело, фактура за платени суми от 31 януари – 15 февруари, документи от НАП за платени суми, както и призовка по това дело за Божков да се яви на разпит пред СГП.

 

Адвокатът на Божков настоя съдът да не прилага двоен стандарт

 

Адвокат Гатев поиска по-лека мярка за неотклонение за клиента си като посочи, че първата инстанция, Софийския градски съд, се е произнесъл за мярката като се е позовал на обвинения, които изобщо не са част от това наказателно производство. Той даде пример със свидетелски показания на служителка, която твърди, че е имало опит за изнасилване, но твърденията й са част от друго дело. Въпреки това съдът ги е взел предвид по това производство.

 

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

© Георги Кожухаров

 

По думите на Гатев СГС е възприел две основания, че има опасност да се укрие – че е бил обявен за издирване и че не е бил намерен на адресите му. Гатев твърди, че тези твърдения са незаконосъобразни. По думите на защитника, към момента на заминаването на Божков в чужбина не е имало никаква информация, че е подозиран в престъпление. По делото няма никакви доказателства, че е бил предупреден преди началото на разследването срещу него.

 

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

© Георги Кожухаров

 

Още през месец май 2019 г. той е направил резервация за пътуването в чужбина, обясни Гатев. По думите му, в момента също се твърди, че е бил екстрадиран, но това не е вярно, тъй като няма никакъв съдебен акт за екстрадиция и че такова екстрадиционно производство изобщо няма, добави Гатев. По думите му, още през месец май тази година Божков е подал молба да бъде изслушан в България

 

„Прокуратурата, чрез мое съдействие, му издаде тази призовка да се яви на разпит като свидетел. Той му беше връчен чрез мен. С първият възможен полет се върна в България“, подчерта защитникът. По думите на Гатев, прокуратурата и съдът налагат двоен стандарт, защото по същото дело, друг подсъдим (вероятно има предвид Георги Попов – бел. ред.), който е бил обявен за издирване, се върна в България, но не е бил задържан. По думите на защитника, Божков отказва да дава обяснения и по никакъв начин нямаше да има разлика дали той е в България или не.

 

„Това е репресия и наказание, че не е бил намерен. Ако той беше задържан в края на януари 2029 г. той сега нямаше да има никаква мярка за неотклонение. На всички останали обвиняеми по делото мерките за неотклонение са отдавна отменени, а делото не в внесено в съда“, подчерта адвокат Гатев и поиска по-лека мярка за неотклонение.

 

Прокуратурата продължава да иска постоянен арест

 

Прокуратурата поиска постоянен арест за Божков. Наблюдаващите прокурори по делото обясниха, че обвинението за пране на пари е отделено в друго дело, а настоящите обвинения са прецизирани. Според прокуратурата, може да се направи обоснован извод за авторство на деянията, в които е обвинен Божков. От прокуратурата цитираха претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвени експертизи и разпити на множество свидетели, които подкрепяли обвиненията за това, че Божков ръководил организирана престъпна група. Прокуратурата се позова на показанията на 10-15 свидетели, сред които и братята Цветомир и Боян Найденов, както и експертиза на аудиозапис.

 

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

© Георги Кожухаров

 

Прокурор Ангел Кънев добави, че трябва да се вземат предвид и двата доклада на АДФИ и изготвена счетоводно-икономическа експертиза. Той обърна внимание на това, че част от хазартните оператори, управлявани от Божков първоначално са декларирали и плащали всички такси, а след началото на корупционната дейност едва тогава променят практиката си, приемат нови правила за дейността си и започват да декларират различни такси и нанасят щета на фиска. Кънева коментира, че от компетентните органи от ОАЕ не е получен никакъв документ и отговор на множеството молби за правна помощ. Той посочи, че многократно са изпращани призовки, на които също няма отговор. Единственият документ, получен по легален ред е писмото, в което изрично е посочено, че е решено Божков да бъде екстрадиран като е приложено и копие на самолетния билет, каза Кънев.

 

„Наказателното производство не е било приключено поради единствената причина – да се спазят правата на обвиняемия Божков и да му се предявяват лично обвиненията и книжата, каза прокурор Кънев. По думите му, има риск Божков да се укрие, тъй като разполага с имуществени активи в много държави, включително и в офшорни зони, каза наблюдаващият прокурор по делото. Той уточни, че това само по себе си не е престъпно обстоятелство и Божков няма обвинения за това, но уточни, че това би го улеснило да се укрие.

 

Той избори някои от държавите, в които Божков имал имущество – Монголия, Молдова, Грузия, Кипър, други офшорни зони. Посочи, че има 3 казина в Кения, както и руски връзки с граждани, част от които са в санкционните списъци след началото на войната в Украйна. Има множество контакти и имущество в изброените държави, включително развива хазартни оператори там, посочи Кънев и добави, че това дава възможност на Божков да се укрие там. Има класифицирана информация по делото, която Кънев каза, че няма да цитира подробно. По думите му, има опасност и той да извърши друго престъпление.

 

Божков: За човек на 67 години не е много добре в ареста

 

„Моля за по-лека мярка за неотклонение – може би парична гаранция или подписка. За човек на 67 години не е много добре в ареста. Не се оплаквам от здравословното си състояние“, обърна се Божков към съда.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!