Оливер Спасовски за българския клуб: Аз лично осъждам откриването на подобни сдружения

Не е имало специални опити за нарушаване на обществения ред и мир и не е имало опити за сблъсъци с полицията, каза в интервю за „Макфакс“ министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски по повод протеста в срещу българския клуб „Цар Борис Трети“.

По време на официалното откриване на клуба днес стотина души скандираха „татари“, „българи фашисти“. Част от тях хвърляха яйца и камъни срещу сградата където се намира българският клуб. На протеста имаше и югославски знамена с петолъчката от времето на диктатора Йосип Броз Тито.

„Аз разбирам протеста на гражданите. Най-силно е правото на гражданина да изразява това, което мисли. И аз лично осъждам откриването на такъв клуб в Северна Македония, особено в Охрид. Защо? Поради факта, че ние сме държава, която е родена върху благата на народно-освободителна борба и ги пазим и подхранваме, и така пазим и държавата. Абсолютно, аз съм последовател на тези политики в идеологически смисъл и смятам, че е абсолютно недопустимо да се пропагандира начин на поведение чрез такива персонажи, които са били част от фашизма„, посочи Спасовски.

Що се отнася до въпроса за отношенията с България, според него, това е въпрос на държавническо мислене и за да може РСМ да гради бъдеще, всички заинтересовани страни в нея трябва да имат обща национална политика.

„И в нито един момент не могат да си припишат, че са по-големи македонци. Подобни ежедневни политически игри не ни помагат в тази част. Нека не създаваме вътрешни проблеми заради дневни политически интереси„, каза Спасовски.

Според него могат да се намерят механизми за санкциониране на всичко, което накърнява националната цялост и националното чувство на македонския народ, включително и с анулиране на регистрацията на такива дружества.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!