Омбудсманът изпрати на депутатите списък с проблеми на гражданите

В деня на Конституцията – 16 април, омбудсманът Диана Ковачева изпрати резюме на Годишния доклад на институцията до председателя на 45-ото Народното събрание Ива Митева и председателите на шестте парламентарни групи, за да ги запознае с проблемите на гражданите, обърнали се за помощ към институцията през изминалата година. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

През 2020 г. над 13 500 души са подали жалби до омбудсмана, а над 60 000 души са получили съдействие и подкрепа.

В придружителното писмо към резюмето Диана Ковачева обобщава най-важните теми от жалбите на хората и призовава депутатите да синхронизират дневния си ред с този на гражданите.

Ковачева информира за множество жалби, постъпили в институцията на омбудсмана от български граждани във връзка с ограничаване на изборните им права. Жалбите показват, че е наложително да се положат усилия за промяна на разпоредбите в Изборния кодекс, които да гарантират в максимална степен упражняването на основните права и свободи на гражданите в рамките на изборния процес – да упражнят правото си на глас всички, които са карантинирани заради COVID-19, включително карантинираните на различен от настоящия си и постоянен адрес,както и тези, които поради служебните си задължения в изборния ден са командировани на друго населено място, различно от постоянния им адрес.

Да се предвиди възможност за разкриване на достатъчен брой секции за гласуване на българските граждани зад граница в държави извън ЕС, и осигуряване на всички български граждани пред изборната секция в чужбина да упражнят правото си на глас, служебна проверка на решението на ТЕЛК при заявено желание за гласуване с подвижна избирателна кутия, законов и организационен ред, при който за всички граждани в качеството им на членове на СИК да бъдат осигурени еднакви условия на работа и участие в процеса на предаване на изборните книжа, посочва Ковачева.

Омбудсманът посочва и проблема с домашното насилие и припомня, че нееднократно го е поставяла на общественото внимание, но той все още не е намерил своето ефективно законодателно решение. Диана Ковачева настоява за отпадане на системния характер на домашното насилие в Наказателния кодекс и за законодателни мерки, които да предоставят ефективни възможности за защита на жертвите и превенция на насилието. Тя обръща внимание и върху необходимостта от изграждане на модерна система за детско правосъдие.

Най-голям дял от всички получени жалби са свързани с нарушени потребителски права като най-мното са за лошо качество на ВиК услугите в страната. Особено важно е да се обмисли приемане на концептуално нов Закон за водоснабдяването и канализацията (ВиК), който да защитава правата и интересите на потребителите, посочва омбудсманът. Тя отблязва и жалбите, свързани с неправомерни действия на колекторските фирми и фирмите за бързи кредити.

Материята, свързана с колекторските фирми и фирмите, предоставящи на гражданите т. нар. бързи кредити, следва да бъде обект на цялостна законова регламентация, обхващаща дейността по извънсъдебно събиране на задължения и правилата за прехвърлянето им, както и на засилен контрол за недопускане на нарушения и гарантиране правата на гражданите, е позицията на омбудсмана.

В условията на продължаваща извънредна епидемична ситуация, която е свързана и със загуба на доходи от трудова дейност, все още остава нерешен цялостният проблем с т. нар. „вечен длъжник“, посочва още Ковачева.

Поради тревожната тенденция за увеличаване на случаите на физически лица, изпаднали в трайно състояние на невъзможност да изплащат задълженията си, институцията на омбудсмана последователно е изразявала подкрепа за приемането на Закон за несъстоятелността на физическите лица, се посочва в съобщението.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!