Опашки от желаещи да гласуват в чужбина, затвориха секцията във френски град

Изборният ден в чужбина на някои места започна с дълги опашки от избиратели. Такъв е случаят в Мюнхен в Германия, Авджълар в Турция и в британската столица. А във френския град Моасак местните власти не позволиха отварянето на изборната секция. 

Въпреки отворените 13 секции в Лондон, три от които в българското посолство, желаещите да дадат своя вот там се оказаха повече от очакваното. 

След Брекзит изборните секции във Великобритания са общо 35, 18 на територията на Англия, две в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия. Във Великобритания предварително са подадени около 16 000 заявления за гласуване, но се очаква много повече хора да се стекат към избирателните секции, които са отворени до 22.00 часа българско време. Изборният ден във Великобритания протича при строги мерки и ограничения заради COVID-19, разказва Милена Везенкова, която е член на изборна секция в британската столица.

В Северна Ирландия, в град Арма, избирателната секция отвори с опашка от над 30 души. 

Изборният ден в Турция пък започна с хаос и скандали заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден, съобщава БНР. 

Още в началото на изборния ден в секцията в Авджълар СИК трябваше да проведе заседание и да реши къде трябва да се попълват декларациите от тези избиратели, които не са ги попълнили онлайн. С 4 гласа за и 3 против – решението беше това да става предварително, а пред СИК да се полага само подпис. Минути след това решение в секцията пристигнаха застъпници и беше свикано ново заседание на СИК, а решението беше променено – декларациите да се попълват в самата секция. А опашката от гласоподаватели растеше, увеличаваше се и напрежението.

В съседната секция – Гемешли, също се попълват декларации пред СИК. В Газиосманпаша в Истанбул това става отвън в присъствието на член от Комисията и застъпник. Проблем е имало и в избирателната секция в квартал в Анкара. В Чорлу, където предварително заявилите за гласуване бяха по близо 2000 души за двете секции, хората само се подписват в секцията.

Дъждът и пандемията не изплашиха изселниците с български паспорти и от рано сутринта има постоянен поток към секциите. В Авджълар, към 11 ч. бяха гласували 300 души, а в генералното ни консулство в Истанбул – едва 100. Заради различните правила в различните секции започна пренасочване на гласоподаватели, където не е толкова натоварено и могат да се попълват декларации отвън. 350 000 са хората с български паспорти в Турция, които имат право на глас, припомня Националната телевизия.

Взето е решение за затваряне на изборната секция в Моасак, Франция и незапочване на изборния ден след категоричната забрана от страна на местната префектура, огласена късно вчера, съобщават от българското външно министерство, позовавайки се на информация от Централната избирателна комисия. 

По информация на посолството ни в Париж, най-близката секция, в която сънародниците ни в Моасак биха могли да гласуват, е тази в Тулуза. Снощи на председателя на секционната избирателна комисия в Моасак бе връчена забрана от префектурата за провеждане на изборите, обяснена със строгите мерки срещу коронавируса. 

По информация на дипломатическите и консулските ни представителства зад граница, всички останали изборни секции в чужбина са отворили или предстои да отворят. 

Дълги опашки от желаещи да гласуват има и във Франкфурт и в Мюнхен, а в Берлин са се събрали хора, чакащи да подадат своя вот, още преди началото на изборния ден. 

„При нас изборният ден започна навреме. Това, което е нетипично за другите изборни дни е, че имаше струпване на опашка още преди да отворим секциите. Ситуацията леко се изнервя заради спазването на отстояние от 1.5 м един от друг и ако не се спазват, могат да имат неприятности. Това създава опашка с дължина 700-800 м., но всеки, който иска да гласува, трябва да се въоръжи с много търпение и съм убедена, че накрая всички ще успеят да гласуват“, разказва пред БНР Катя Костова – председател на секционна избирателна комисия „Берлин I“. По думите ѝ преобладаващият сегмент от гласоподавателите е много млади хора и студенти. 

Общо 465 секции бяха разкрити за гласуването извън България – рекордно число, благодарение на подадените над 87 000 заявления от наши сънародици, че искат да упражнят избирателните си права.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!