Осъдиха на 5 г. колония руски блогър, призовал да убиват децата на служителите на реда

Руски съд във вторник осъди блогър на пет години трудова колония за съобщение в Туитър, в което призовава протестиращите да нападат деца на служители на правозащитните органи, за да постигнат исканията си за честни избори, предават AFP и Агенция „Фокус“.

Московският Пресненски районен съд намери Владислав Синица за виновен по обвинения в екстремизъм и реши да го изпрати за пет години в поправителна колония.

Синица, който се води за мениджър, пише в Туитър под псевдонима Max_Steklov и живее в град извън Москва, беше задържан миналия месец заради съобщение, публикувано на 31 юли, според разследващите.

Той беше обвинен в разпалване на омраза срещу социална група чрез Интернет и в заплаха за насилие, съгласно суровото анти-екстремистико законодателство на Русия.

Туитът бе написан в отговор на действията на полицията по разгонване на незаконен митинг, призоваващ за честни избори, когато по улиците на Москва излязоха няколко хиляди души.

В своя туит Синица призова хората да открият домовете на служителите на реда, да отвлекат децата им и да ги убият, което съдебните органи оцениха като призив към насилие.

Неговото съобщение бе забелязано и широко разпространено в Русия. Случаят на Синица бе разгледан в едно заседание. Прокурорите поискаха максимално възможната присъда от шест години.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!