ОТВОРИ ВРАТИ УНИВЕРСИТЕТ, ПОСВЕТЕН НА РИБАРИТЕ ОТ ДРЕБНОМАЩАБНИЯ РИБОЛОВ В ЧЕРНО МОРЕ И В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

ОТВОРИ ВРАТИ УНИВЕРСИТЕТ, ПОСВЕТЕН НА РИБАРИТЕ ОТ ДРЕБНОМАЩАБНИЯ РИБОЛОВ В ЧЕРНО МОРЕ И В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

ОТВОРИ ВРАТИ  У НАС УНИВЕРСИТЕТ, ПОСВЕТЕН НА РИБАРИТЕ ОТ ДРЕБНОМАЩАБНИЯ РИБОЛОВ В ЧЕРНО МОРЕ И В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море (ГКРСМ) откри университет, посветен на рибарите от дребномащабния риболов (ДМР). Учебното заведение предлага семинари и тренировъчни курсове за рибарите от дребномащабния риболов и всички останали, работещи в този сектор в Средиземно море и в Черно море.

Малките рибари представляват около 84% от целия риболовен флот в региона и над 60% от заетостта на борда на риболовните кораби. Все пак, независимо от важната роля, която имат рибарите от дребномащабния риболовен флот (ДМРФ) в регионите на Средиземно море и на Черно море, те много често не успяват да бъдат въвлечени в процеса на взимане на решенията. Правителствата на отделните страни от този регион  признават необходимостта да се улесни достъпа им до финансови ресурси и да подпомогнат образоването им с възможностите за обучения и тренировъчни курсове.

За да може да отговори на тези предизвикателства, ГКРСМ си сътрудничи с редица организации: World Wide Fund for Nature, Low Impact Fishers of Europe, European Network of Women in Fisheries and Aquaculture, Petra Patrimonia, and LOQUS, както и със съответните проекти на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), с регионалните офиси и офисите в отделните страни, така че да може да предложи широко разнообразие от курсове по въпроси, свързани с използването на риболовни уреди, щадящи морската екосистема, риболовен туризъм, законодателна рамка за управление на дребномащабния риболовен флот (ДМРФ), учредяване на риболовна асоциация и т.н.

„Рибарите от дребномащабния риболовен флот са първите пазители на морето“, каза Абдела Срур – изпълнителен секретар на ГКРСМ. „В рамките на университета за ДМРФ те ще обменят най-добрите практики със свои колеги от региона и ще се научат как могат продуктивно да бъдат ангажирани в процесите по взимане на решенията”.

Само през 2020 г. са предвидени 15 курса в над 11 държави, като те ще бъдат насочени към представителите на организациите от ДМРФ, към отделните рибари и към тези, които са ангажирани в риболовния сектор.

Европейската мрежа на жените в сектора на рибарството и аквакултурата организираха в Брюксел и първия курс в рамките на университета за дребномащабния риболов. Този курс е съсредоточен към начина, по който можем да разграничим законодателния процес от този по формиране на политиките в институциите на ЕС и включва посещение на Комисията по рибарство в Европейския парламент и срещи с европейските законодатели.

Университета за ДМР отговаря на една от ключовите препоръки от Плана за действие за дребномащабния риболов в Средиземно море и в Черно море (RPOA-SSF), приет от 18 страни от Средиземноморския и Черноморския регион, както и от Европейския съюз през 2018 г. с цел насърчаване на изграждането на капацитет за развитие в ДМР.

Програма на курсовете на университета за ДМР вижте тук.

Източник: ribari.net

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!


Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!