Отмяна на изборите е възможна в условията на извънредни мерки

Възможно ли е отлагане на изборите у нас в условията на пандемия и въвеждането на нови ограничителни мерки? Оказва се, че при извънредно положение такава крайна мярка е възможна, съобщава bTV. Според властите обаче, тя не е на дневен ред.

Според българската Конституция отлагане на вота е възможно при три хипотези: война, военно или друго извънредно положение.

Народното събрание може да обви извънредно положение и при такова решение мандатът на действащия 44-и парламент се удължава до края на извънредното положение.

Според властите обаче 16 дни преди вота този вариант не е обсъждан и не е вероятен.

„Няма риск за избирателния процес, ако хората спазват елементарните мерки, които сме наложили, и с това не трябва да се спекулира“, заяви проф. Пламен Киров.

В ЦИК също не се готвят за алтернативни дати и варианти. „Ние работим по график и дори не сме си помислили, ние работим по хронограмата и всичко е под контрол“, заяви Таня Цанева.

Единственият проблем, който отчитат от комисията, е че много хора са под карантина заради пандемията и не е ясно колко ще са необходимите мобилни екипи, както и как ще успеят да обиколят всички заразени или изолирани.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!