От наблюдателна кула в кв. „Факултета“ ще се следи за горенето на отпадъци

Наблюдателна кула вдигат в столичния квартал „Факултета“. Тя ще следи дали се изгарят опасни отпадъци.

„Ще имаме наблюдение в оперативния дежурен център в общината и в пожарната. Идеята е камери да улавят нерегламентираното горене, дават сигнал към нас, екипи на пожарната и столичния инспекторат вземат мерки по прекратяването на това горене“, обясни Красимир Димитров – директор на „аварийна помощ и превенция“, в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Системата се включва в мерките за опазване на чистотата на въздуха, посочи той. Наблюдението ще е постоянно – 24 часа в денонощието. Кулата започва да работи в края на март.

На шега жителите на „Западен парк“ и „Красна поляна“ обясняват, че буквално виждат въздуха, който дишат. Основният замърсител е съседният квартал „Факултета“.

Част от къщите тук се отопляват с текстил и автомобилни гуми. Горенето на кабели пък е бизнес.

За отопление се ползва дори стара дограма, която се продава специално за огрев.

В борбата с мръсния въздух от Столична община започнаха инсталация на филтри по комините, а групата за артпровокации Destructive Creation стигнаха още по-далече – подариха парна инсталация на 4 къщи. Целта – демонстрация как да намалим вредните емисии.

За жалост къщите с парно във „Факултета“ и до днес си остават само 4.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!