Още един италиански град продава къщи за €1: Къде са уловките в схемите „Casa €1“

Изправени пред рискове за намаляване на населението, редица села, градове и региони в Италия започнаха да предлагат много атрактивни стимули за примамка на нови жители към своите общности. От началото на 2019 г. една от най-атрактивните схеми – инициативата за къща за €1 („Casa €1“) привлича потенциалните нови жители, като предлага къщи само за €1 (да, наистина само €1!). В схемите влизат различни данъчни стимули, а някои региони дори ще ви платят да отидете да живеете там или да започнете бизнес.

В цяла Италия вървят такива сделки, като много от тях са на юг, но също и на север, например в Пиемонт и дори Тоскана. На разположение къщи за 1 евро има в Сицилия, дори в Сардиния.

Разбира се, при такива сделки има и уловки…

Пандемията бушува….

Пандемията бушува, правилата за карантина се променят от ден на ден и все още няма яснота кога бихме могли да се отпуснем отново. Но едно нещо остава постоянно в света на пътуванията: къщите за по 1 евро в Италия, изтъква СиЕнЕн (CNN).

Преди две години Самбука ди Сичилия (Sambuca di Sicilia) обяви, че продава къщи на символична цена от 1 евро, съобщи тогава CNN. Целта – да бъдат привлечени нови жители и да се подобри състоянието на необитаваните домове.

Този месец е ред на друг сицилиански град – Кастильоне ди Сичилия (Castiglione di Sicilia), да предлага къщи на цена колкото едно кафе.

По склоновете на връх Етна, близо до шикозната Таормина и плажовете на източния бряг на Сицилия, градът продава реколта от къщи: около 900 изоставени домове.

Повечето са разположени в най-старите части на града. Около половината са унищожени и ще бъдат раздадени на символична цена от €1. Останалите са в по-добро състояние и ще бъдат продадени евтино – за по 4000-5000 евро.

Кметът Антонино Камарда е предприел амбициозен проект за вдъхване на нов живот на селото си, където населението е намаляло от 14 000 души в началото на 1900 г. до едва 3000 днес.

Град в Италия търси жители, продава къщи за 1 евро

„Имаме огромно архитектурно наследство за спасяване, натъпкано с история. С течение на времето твърде много хора са напуснали, оставяйки след себе си куп стари, живописни къщи, много от които дори датират от Ренесанса“, казва той.

Докато други градове, работещи по подобни схеми, са събрали много къщи за по 1 евро, Кастильоне ди Сичилия оценява имотите според тяхното състояние.

„Проведохме задълбочено проучване, като каталогизираме всеки имот въз основа на карти и данни от поземления регистър. Според тяхното състояние,  сградите ще се продават на различни цени, започвайки от 1 евро“, казва Камарда.

Панорамна гледка – Кастильоне ди Сичилия

Снимка: istock by Getty Images

Ако има голям интерес към съответния имот, ще се проведе търг.

Схемата, стартирала през март 2021 г., е най-голямата по рода си, с поне 400 имота в града, които са в прилична форма и изискват минимален ремонт.

Потенциалните купувачи трябва да се свържат с властите, да имат подробен план за това каква къща биха искали и как биха я реновирали, за да отговорят най-добре на търсенето и предлагането и да помогнат за „срещата“ между заинтересованите страни. Създадена е специална работна група за наблюдение на проекта.

„Движим се по два паралелни пътя: обръщаме се към стари собственици, които проявяват голям интерес да продават – да се отърват от семейните си домове, и към потенциални купувачи“, обяснява Камарда.

„Вече получихме много имейли от инвеститори и хора от цял ​​свят. Тук има богат избор.“

Каква е уловката…

Купувачите трябва да завършат ремонта в рамките на три години. За разлика от повечето други схеми обаче, няма депозит, който да гарантира, че работата ще бъде свършена.

Вместо това се изисква от собствениците да сключат застрахователна полица от банка на стойност 4000 евро. „Това би струвало на новия собственик 100 евро годишно, което изглежда по-справедлива сума, отколкото депозит за гаранция“, отбелязва Камарда.


 Предупреждение от „Юръп.Пропъртис“ (Europe.properties): При различните схеми може да се стигне до финансови санкции, ако имотът не бъде реновиран и обитаем. Санкцията може да стигне до 10 000 евро! Така че трябва да сет напълно наясно с вероятните разходи за обновяване, както и всички санкции, които могат да бъдат наложени в случай на неизпълнение на проекта в предписания срок.


В Сицилия местните данъци са ниски в сравнение с останалата част на Италия. Купувачите могат да се възползват и от схемата „супербонус“ на италианското правителство, която предлага 110% данъчни отстъпки при извършени ремонти, които правят къщите по-екологични.

…Но ако никога не сте ремонтирали по-стара сграда или друг имот, това може да бъде много стресиращо преживяване, което често отнема много повече време от планираното и надхвърля първоначално предвидения бюджет. Бюрокрацията при получаването на строителни и други разрешения също могат да попречат на вашия проект и нека не забравяме как понякога може да е трудно да се свържете с местните търговци и власти. Комбинирайте това с езиковата бариера и можете да си представите възможните нежелани емоции и преживявания, продължава с предупреждението си „Юръп.Пропъртис“ и съветва: „Погледнете цените на подобрени, реновирани имоти. Въпреки че покупните цени от 1 евро са невероятни, ако трябва да похарчите 100 000 евро за изпълнение на проект, но можете да получите от подобен завършен/реновиран имот само 50 000 евро…?

СиЕнЕн описва Кастильоне ди Сичилия като кацнало на скалиста скала на северния склон на връх Етна. Градчето гледа към спиращата дъха долина Алкантара, чиито дълбоки пропасти и каньони са наречени „gole“ (ждрела на италиански). Нарязани от бистри потоци, езера и водопади, те са образувани от втвърдена вулканична лава, създадена по време на минали изригвания на вулкана. Горите, маслиновите горички, портокаловите градини, лешниковите плантации и лозарските имоти са част от пейзажа.

„Юръп.Пропъртис“ добавя: Италия има всичко за начин на живот, за който мнозина могат само да мечтаят. Най-добрата храна в света? Най-голямата нация винопроизводители. Зашеметяващи плажове и брегова линия. Панорамни гледки. И да не забравяме, културата, архитектурата и хората. Дори езикът е красив! Нищо чудно, че съществува изразът „La Dolce Vita“, който означава добрия живот, изпълнен с удоволствие и снизхождение или „сладкият живот“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!