Пак сме последни: БВП на човек по покупателна способност у нас е с 36% под средния за ЕС

Пак сме последни: БВП на човек по покупателна способност у нас е с 36% под средния за ЕС

През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразен в стандарта на покупателна способност (ППС), варира между 64 на сто от средното равнище за Европейския съюз в България и 240 на сто в Люксембург.

Това сочат предварителните данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на официалната й страница.

През миналата година са отчетени съществени разлики сред различните страни от ЕС по отношение на БВП на човек от населението, изразен в стандарта на покупателна способност.

Най-ниското равнище е регистрирано в България (36 на сто под средното ниво за ЕС), Гърция (-33 на сто) и Латвия (-29 на сто).

Този показател е бил най-висок в Люксембург (140 на сто над средното ниво за ЕС), следвана от Ирландия (+112 на сто) и Нидерландия (+30 на сто), съобщава БТА.

Паритетите на покупателна способност (ППС) измерват съотношенията на цените в сравняваните страни и се използват за превръщане на стойностните показатели в единна условна валута, наречена “стандарт на покупателната способност” (СПС), която изравнява покупателната сила на различните национaлни валути.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!