Папа Франциск похвали усилията за помирение в Мозамбик

Папа Франциск похвали президента и лидера на опозицията в Мозамбик за куража да подпишат историческо мирно споразумение, започвайки посещението си в африканската страна с призив за бъдеще, в което помирението, надеждата и устойчивото развитие ще станат „оръжия на мира“, предаде Асошиейтед прес.

Хиляди жители на столицата, мнозина облечени с пъстри ризи с принтиран лик на папата и думите „Надежда, мир, помирение“, изпълниха улиците на Мапуту, за да приветстват кортежа на папата по пътя му към президентския дворец за среща с президента

Филипе Нюси и лидера на опозиционното движение Ренамо – Осуфо Момаде, който бе сред поканените гости. В речта си Папа Франциск похвали смелостта на двамата лидери да загърбят личните интереси и насилието и вместо това да работят за общото благо.

„Смелостта носи мир! Преживяхте страдания, мъки и нещастия, но отказахте да позволите човешките отношения да бъдат водени от отмъщение и репресии и омразата и насилието да надделеят“, каза папата, който говореше на португалски с испански акцент.

Източник: Новини.бг


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!