Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за военното разузнаване

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за военното разузнаване. За повторното приемане на закона гласуваха 134 депутати, 37 бяха „против“, а други шестима се въздържаха.

Законът ще бъде повторно изпратен на държавния глава за подписване и обнародване в Държавен вестник в седемдневен срок.

Президентът Румен Радев върна за ново разглеждане Закона за военното разузнаване, като не е съгласен с възможността цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“. Според него това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

Очаквано обсъжданията на ветото предизвикаха спор между различните формации в пленарната зала. От ГЕРБ бяха категорични, че притесненията на държавния глава са неоснователни.

„Манипулация е, че решаваме дали шефът на Военното разузнаване да бъде само военен или само цивилен“, каза Владимир Тошев.

Според опозицията обаче законът нарушава неутралитета на военната фигура в службата.

„На първо място ми се иска да изтъкна, че „Военна информация“ е част от системата за отбрана, част от Министерство на отбраната, част от системата на въоръжените сили и като такава тя трябва да функционира според определени принципи. Такива принципи са централизирано управление, единоначалие, което трябва да има. Не на последно място – политически неутралитет“, коментира Николай Цонков от БСП, цитиран от агенция „Фокус“.

Интересно беше изказването на лидера на АТАКА Волен Сидеров. Той се възползва от темата, за да „захапе“ своя доскорошен колега от коалиция Патриотичен фронт

„При управлението на министъра на отбраната Каракачанов военното разузнаване е пред фалит, пред срив. По тази тема нямаше обществена дискусия“, заяви Сидеров. Той определи закона като лобистки.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!