Партията на Меркел и ГСДП „взеха скалпа“ на крайнодесните популисти!

Християндемократите на германската канцлерка Ангела Меркел печелят регионалните избори в провинция Саксония, а техните коалиционни партньори социалдемократите побеждават на изборите в Бранденбург, предадоха световните агенции, като се позоваха на данни от екзит пол.

Християндемократическият съюз (ХДС) остана най-голямата партия в Саксония, след като събра 32-33,5 процента от гласовете, показаха прогнозни резултати на телевизиите А Ер Де и Цет Де Еф. Този резултат е понижение в сравнение със спечелените от ХДС 39,4 процента на изборите през 2014 г., отбелязва ДПА.

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ постигна доста силен резултат, нареждайки се втора с 27,5 процента от гласовете, което е значително повече от получените от нея 9,7 процента през 2014 г.

Партията „Левите“ е на трето място с 10,5 процента от гласовете, а Зелените получават 8-9 процента. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) събра рекордно ниските 8 процента от гласовете. Свободните демократи не успяха да прескочат 5-процентовата бариера за влизане в провинциалния парламент на Саксония.
На изборите в Бранденбург ГСДП се нарежда на първо място с 26,5-27,5 процента от гласовете, следвана от „Алтернатива за Германия“ с 22,5-24,5 процента.

Прогнозните резултати показват, че ГСДП е загубила подкрепа в сравнение с предишните избори, когато е спечелила 31,9 процента, а „Алтернатива за Германия“ е удвоила подкрепата си в сравнение с 2014 г., когато е събрала 12,2 процента. ХДС се нареди на трето място с 15,5 процента от гласовете, което е понижение в сравнение със спечелените 23 процента на предишните избори.
Партията „Левите“ печели 10,5-11 процента, а Зелените – 10 процента. Свободните демократи не успяха да прескочат 5-процентовата бариера за влизане в провинциалния парламент на Бранденбург.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!