Партията на премиера Еди Рама печели на изборите в Албания

Победа на управляващата Социалистическа партия на премиера Еди Рама след вчерашните парламентарни избори.

Екзитполовете показват, че социалистите печелят между 67 и 71 места в 140-членния парламент.

Втора остава Демократическата партия на Лулзим Баша, които ще имат между 61 и 65 депутати.

Изборите в Албания бяха предхождани от оспорвана кампания, в която имаше дори убийство на активист. Вчера имаше и хакерска атака срещу местната Централна избирателна комисия, от която съобщават, че 47,94% от албанците са отишли до урните.

Очаква се Рама да не може да управлява самостоятелно, а основният залог пред новия парламент, ще бъде даването на тласък за преговорите за членство в ЕС.

В изявление до медиите Рама каза: „Искам да кажа на всеки, преди всичко на социалистите, че всички гласове са в урните. Народът каза своята дума. Догадките, екзитполовете, въпреки че дават на нас властта да управляваме, са в рамките на прогнозите преди мача“, каза премиерът.

Председателят на централната избирателна комисия Илирян Делибаши призова политическите лидери да проявят сдържаност и заяви, че ЦИК ще обяви победителя в изборите до 48 часа.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!