Патриарх Неофит благослови българите за Рождество Христово

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови българите за Рождество Христово на празничната Рождественска Василиева света литургия, която беше отслужена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Отправено беше също многолетствието за здраве и благоденствие, и за много, благословени от Бога години. Празничните песнопения в прослава на Иисус Христос, чието рождение озари света със светлината на познанието, огласяваха празничната литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Прочетен беше и разказът от Евангелието на св. апостол Матей за раждането на Божия син – Иисус Христос.

Рождественската литургия продължи два часа и беше отслужена от Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП), от Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на патриарха, и от ректора на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ Браницкия епископ Пахомий. В Божествената литургия за Рождество Христово участваха също архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, както архимандрити и дякони от БПЦ-БП.

Снимка: БТА

На празничното богослужение Мелнишкият епископ Герасим прочете от църковния амвон патриаршеското и синодално послание за Рождество Христово, което БТА вече публикува на Бъдни вечер. „Да желаем, да търсим и високо да ценим мира, който Господ донесе на земята с раждането Си като човек, и да не забравяме, че макар и враждуващи със своя Бог и Творец от самото начало на съществуването ни, „бидейки врагове, се помирихме с Бога чрез смъртта на Сина Му“ (Рим. 5:10). Защото това помиряване беше по Негова, а не по наша инициатива и защото с него Той ни възстанови в нашето богосиновство и ни помогна да осъществим високото предназначение, с което ни беше сътворил – нашето богоподобие, пожелават на вярващите Негово Светейшество и митрополитите от БПЦ-БП.

Снимка: БТА

„Днес, когато нашият свят продължава да бъде разкъсван от междуособни борби и противоречия, когато благоволението между хората все повече отстъпва пред враждата и непоносимостта към другия, когато военните конфликти като средство за разрешаване на споровете ни не само не намаляват, но възприемат все по-застрашителни размери и съсипват милиони човешки съдби, ние отново имаме една единствена истинска надежда и тя е нашата вяра и упованието ни в Божията благост и Божията всеопрощаваща любов. Тази любов, която накара Самия Бог да възприеме човешката природа, да влезе в нашия свят и да живее сред нас като човек; която Го доведе до Кръста и разпятието, страданията и смъртта, и дори до бездната на ада, за да извърши така нашето изкупление и спасение“, подчертават патриарх Неофит и архиереите от Светия синод.

Всесърдечно поздравяваме с празника на Христовото Рождество всички верни чеда на светата ни Църква – в пределите на Родината и далеч от нея, с благопожелания за мир и радост в Господа!“, отправят благослов патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП в своето Рождественско послание.

Снимка: БТА

На празничната литургия за Рождество Христово патриарх Неофит, като предстоятел на автокефалната Българска патриаршия, прочете имената на патриарсите и на архиепископите – предстоятели на автокефални, поместни православни църкви, според тяхното старшинство. Сега за първи път, според решението на Светия синод, беше прочетено името и на архиепископ Стефан – предстоятел на православната църква в Република Северна Македония.

На празничната Василева света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бяха дошли и много вярващи, за да съпреживеят заедно Христовото Рождество и да се поклонят на украсената с цветя икона, посветена на празника. На нея са изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос.

Снимка: БТА

Християнският свят почита днес един от най-големите църковни празници – Рождество Христово – Коледа, на който се чества рождението на Божия син – Иисус Христос. Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

Още кадри от празничната литургия ВИЖТЕ ТУК>>


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!