Повдигнаха обвинения на висш шеф в СЗО за коронавируса

Италианската прокуратура повдигна официално обвинения на високопоставен представител на Световната здравна организация (СЗО), че я е излъгал във връзка с доклад за новия коронавирус на базираната в Женева здравна агенция на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Прокурори в северния град Бергамо обвиниха италианеца Раниери Гуера, помощник-генерален директор на СЗО, че е казал неверни неща, когато се съгласил доброволно да го разпитат през ноември. Гуера е бил свръзката на базираната в Женева организация с правителството в Рим, след като Италия стана първият епицентър на епидемията от коронавируса в Европа в началото на миналата година.

Прокуратурата в Бергамо разследва големия брой смъртни случаи в северния италиански град и дали слабата подготвеност на властите не е изиграла роля за това. Тя взела предвид доклад на СЗО, в който се твърди, че Италия не е актуализирала от 2006 г. своя план за подготовка за пандемии.

Здравната агенция на ООН свали от сайта си доклада на 14 май – един ден след като той бе качен, и така и не го публикува повече. Изглежда целта е била да бъдат спестени на италианското правителство критики и съдебни дела, припомня АП.

Раниери Гуера е бил високопоставен служител на италианското министерство на здравеопазването от 2014 до 2017 г.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!