Повече от 3000 деца на гурбетчии отново в родните училище

3085 деца на гурбетчии са се завърнали да учат у нас миналата учебна година, сочат данни на Министерството на образованието и науката, предоставени на „Монитор“. Най-много от тях са започнали да ходят на училище в Пловдив – 396.

По над 200 има и в областите Стара Загора, Пазарджик, Бургас и Варна.

В тази бройка влизат децата, които са посещавали училище, след това са напуснали страната ни с родителите си, но отново се връщат и продължават обучението си.

Децата, които са родени в чужбина и за първи път ще бъдат част от българската образователна система, също попадат в списъка с деца на гастарбайтери, които са се завърнали да учат у нас. В столицата са се завърнали деца от цяла Европа, Щатите и Арабските емирства, коментира шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева.

След като вземат своите документи, процедурата за записването им зависи от класа, който са завършили в чужбина. „От първи до четвърти клас трябва да имат превод на документите от заклет преводач, от 5-и клас нагоре се изисква и апостил на документите. От 7-и до 12-и клас необходимите документи се легализират от регионалните инспекторати по образованието, като е важно да имат и нотариална заверка“, обясни Кастрева.

Тя уточни, че родителите имат затруднения най-често още на този етап, тъй като забравяли за апостила или изцяло да си вземат документите за завършен клас и се налагало да търсят помощ от познати в същата държава. Преди за изберат училище, в което има свободни места, родителите трябва да проверят дали децата им трябва да полагат приравнителни изпити. От първи до шести такива не се изискват и кандидатстването се извършва в желаното училище. Кандидат-гимназисти и учениците от седми клас нагоре обаче задължително се явяват на изпит, с който да покажат знанията си по български език и литература, ако не са го изучавали в неделните училища.

Спрямо образователната система, в която са били, може да се наложи да полагат и изпити по история или география. Всички предмети, по които завърналите се ученици ще показват знания, се включват в удостоверението, което те получават за признат клас от регионалното управление, уточни шефката на образователния инспекторат. В случаите, в които детето не знае добре български, или досега е учило в държава, в която учебният материал се взема по-бавно, отколкото у нас, ученикът може да не преминава в следващ клас.

„По желание на родителите децата могат да повторят последния успешно завършен клас“, каза Кастрева и подчерта, че е важна и подкрепата на училището, в което детето постъпва.

От тази възможност се възползват родителите на ученичка, която завършва първи клас тук, но след това заминава за Англия. Там тя завършва успешно 6-и клас, след което родителите й се връщат обратно в България. „Предстояха ѝ матури, за които не се е подготвяла, не беше учила материала по български, а по математика пресмятаха по-различно. Решихме да повтори една година, за да има повече време“, коментира майката на момичето. Сега тя няма проблеми и е приета в гимназията, в която иска след 7-и клас.

Ръководството на всяко едно училище е в правото си да реши дали да приеме едно дете във втори клас на база представените от родителите му документи за учене в чужда страна, обясни началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова. Според нея случаите на деца, завършили първи клас в чужда държава и завърнали се обратно у нас, са най-вече в общини като Николаево и Мъглиж, където местните масово дирели препитание като сезонни работници в Гърция, Италия и Испания. В ромската махала Лозенец в Града под липите няма завърнали се първолаци. В Добрич пък за учебната 2018/2019 са заминали с удостоверения 380 ученици и са се завърнали 176.

По-малките ученици нямат затруднения с постъпването си в българско училище, тъй като наваксват материала в неделните школа или с частни уроци. Трудностите са при по-големите, тъй като в някои училища се завръщат деца в четвърти клас, които знаят да четат на български, но нямат никакви граматически познания. Баби и дядовци пишат с първолаци, родителите им в чужбина Баби и дядовци трескаво подготвят внуците си за новата учебна година в Пещера, докато родителите на хлапетата са на гурбет. Това споделят учители, които ще посрещнат наесен първолаците в обновените класни стаи.

Все повече гурбетчии предпочитат да не заминават в чужбина с отрочетата си, а да ги оставят на грижите на възрастни роднини, докато майките и бащите им търсят препитание зад граница. Има и случаи, когато родителите са тръгнали в далечната страна с наследниците си, но много бързо ги връщат обратно в родината, тъй като се страхуват дали децата им ще свикнат с новите условия и дали ще научат чуждия език, за да могат да се обучават в непознатата държава.

За миналата учебна година 158 деца са върнати в образователните институции в Пазарджишко в резултат на съвместната работа на институциите. От тях 131 бяха записани отново в училище, а общо 136 са случаите в областта, по които работят експертите на РДСП Пазарджик в посока превенция от отпадане от училище и връщане на децата в образователните институции.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!