Показват две от най-известните български съкровища в Бургас

Две от най-известните български съкровища могат да бъдат разгледани в Бургас до края на септември. Близо 8 хиляди посетители са разгледали гостуващите изложби „Тракийското златно съкровище от Вълчитрън“ и „Споменът за Велика България“ в зала „Трезор“ на Археологическия музей (ул. А. Богориди 21) от началото на летния сезон. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Вълчитрънското съкровище е най-голямото тракийско златно съкровище, открито до този момент в пределите на страната. Съставено е от девет съда с чистотата на златото 88% и общо тегло 12.5 кг, като най-големият от тях е 4.5 кг. Предполага се, че златните съдове са използвани в култовите практики на тракийските царе-жреци, живели в периода 1600-1200 години преди Хр.

В изложбата „Споменът за Велика България“ са представени най-впечатляващите предмети от съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина – златните пръстени на хана с неговото име, жезъл, златни бокали и кани, златен ритон, златни накрайници и апликации от ханския колан и много други. Те са единствени музейни копия на оригиналите, които се съхраняват в музея „Ермитаж“ в Санкт Петербург. Експонатите са собственост на Национален исторически музей-София и са изработени специално, за да може родната публика да се докосне до историята на прабългарите.

Съкровището на хан Кубрат е най-голямото ранносредновековно съкровище, открито до този момент в Европа. То е съставено от златни и сребърни предмети с обща тежест 76 кг, които красноречиво илюстрират изключителната икономическа мощ на държавата на хан Кубрат, известна в историческите извори като „Велика България“.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!