Политически анализатор: Трите мандата на Фандъкова ѝ тежат

Очевидно, че тази промяна се прави, за да се назначи конкретен човек. Промяната длъжността да заема военен също беше направена преди няколко години. Това е известна практика в България, каза в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия политологът Стойчо Стойчев по повод отхвърленото вето на президента върху промените в Закона за военното разузнаване, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“.

В последните 5 години критериите постоянно се променят, за да отговарят за един човек или на друг. Тези промени обаче са в правомощията на парламента. Не е в работата на президента да казва на парламента какви промени да прави, подчерта Стойчев.

Президентското вето едва ли е изненада за някой, заяви политическият анализатор Слави Василев. Президентът отново играе ролята на опозиция на тази концентрация на власт, която той вчера многократно спомена в речта си, добави Василев.

Основно призвание на президента е да защитава интереса на гражданите. Той е единственият мажоритарно избран национален лидер и е отговорен, когато вижда, че нещо не е наред, да го каже. Парламентарната трибуна е удобна да го каже и за никой не е изненада, че той има различно от мнозинството мнение, посочи политическият анализатор.

Факт е, че концентрация на власт в България има, факт е, че Народното събрание, което носи отговорност за голяма част от вътрешната и външната политика, всъщност е безотговорно. Идеята за разделението на властите е да има някакво противоборство. В момента синхронът между Министерски съвет и Народното събрание е пълен, посочи Слави Василев.

Във всяка парламентарна република има сливане на парламентарната и изпълнителната власт. Президентските републики са тези, които се избира изпълнителната власт от президента, но там пък има еднолична власт. Мнозинствата в парламента са хубаво нещо, тъй като има много и разнообразни интереси и може да се чуе гласът на отделните политически сили, заяви Стойчо Стоев.

В момента у нас гласът на опозицията е напълно нищожен, каза Слави Василев.

Стойчев посочи, че не очаква изненади на местните избори. Изненади надали ще има. За мен голяма изненада ще бъде за тези, които са се вързали на прекалено напудрената подкрепа за Мая Манолова. Да говорим за подкрепата за Мая Манолова е пълна гатанка. А подкрепата за ГЕРБ и Йорданка Фандъкова е ясна, тъй като тя управлява вече 10 години, коментира политологът.

Ако г-жа Манолова достатъчно добре организира екипа си, ще бъде изненадата на изборите. Г-жа Фандъкова свърши немалко работа, но три мандата тежат, заяви Слави Василев.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!