Полша проби твърдата визова програма на САЩ

Гражданите на Полша ще могат да пътуват до САЩ без виза от началото на следващата седмица, обяви днес полският президент Анджей Дуда, цитиран от Ройтерс и БТА. Той добави, че официалното съобщение ще бъде направено по-късно днес във Вашингтон. По думите му това е „важна и добра новина“ за 37-те милиона поляци и 10-те милиона поляци в САЩ.

Застанал до американския посланик във Варшава Жоржет Мосбахер, Дуда благодари на президента Доналд Тръмп за решението му да включи Полша в списъка на страните от федералната програма за безвизов режим.

От 11 ноември, когато е Денят на независимостта – националният празник на Полша, – поляците ще могат да пребивават до 90 дни на територията на САЩ с цел туризъм или бизнес. Това решение на Вашингтон се очакваше отдавна в Полша, която е един от най-близките съюзници на САЩ в Европа със здрави двустранни политически, търговски и военни връзки, отбеляза Ройтерс.

Как се стигна до тук: Тръмп спази обещанието си

На 6 юли на един от централните площади на Варшава, претъпкан от хора, развяващи полски и американски знамена, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Полша е една от петте страни членки на НАТО, която харчи 2% от своя БВП за отбрана (колкото са изискванията). Тръмп благодари на Полша за гостоприемното й отношение към американските войници в полски бази. Присъствието на войските на САЩ е „символ на американската привързаност“ към Полша и „нейното място в силна и демократична Европа“, каза американският президент. Той подчерта още в речта си, че Полша е пример за другите страни, които се стремят към свобода.

Тогава Тръмп каза, че Полша може и да е географското сърце на Европа, но поляците са нейната душа. Президентът похвали духа на полския народ и способността му да издържа и преодолява всички опити за потискането и унищожаването му.

Още тогава, а впоследствие на няколко пъти намери поводи да го потвърди, Доналд Тръмп обеща да включи Полша в програмата за безвизово пътуване до САЩ.

Досега Полша беше една от петте страни членки на ЕС, гражданите на които се нуждаят от визи, за да посетят САЩ. Другите са България, Кипър, Хърватия и Румъния.

Главно условие за премахване на визите (става дума за неимигрантски визи) е процентът на откази за издаването им да е до 3. Не се съобщава (засега) дали Полша изпълнява този критерий. Наскоро българският външен министър Екатерина Захариева отчете, че процентът за България е спаднал съществено, без да го споменава. До преди няколко години беше 13.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София