Полярен студ скова САЩ и създаде транспортен хаос точно преди Коледа

Хиляди закъснели и анулирани полети дни преди Коледа, студове и силни снеговалежи – това са първите последици от една буря, каквато се случва „веднъж на поколение“, усетени вчера в голяма част от САЩ, предават Франс прес и БТА.

Байдън предупреди за опасни бури преди Коледа, отменени са стотици полети

Условията са твърде опасни за пътувания, предупреждават властите. А се очаква милиони американци да изпълнят пътищата и летищата по Коледа и Нова година.

„Моля ви, погледнете на тази буря крайно сериозно“, прикани ги президентът Джо Байдън. „Насърчавам всички (. . .) да слушат предупрежденията на местно ниво. Нещата са сериозни“, добави той.

Редица щати обявиха извънредно положение, например Оклахома, Кентъки, Джорджия и Северна Каролина. Американците ще треперят от студ в много региони, чак до Тексас на юг.

Тук и там има пътища, затрупани със сняг, медиите съобщиха за множество инциденти.

Националната метеорологична служба сигнализира, че е установила впечатляващи спадове на температурата „в течение на един час и дори по-малко“.

Силите на реда в Уайоминг разпространиха зрелищни кадри с мъгли, заснети в сряда от техен агент, пътувал с кола. Навън не се вижда нищо – „видимостта е нула“, обясниха те.

Вчера бяха анулирани над 2200 полета, а повече от 6900 закъсняха, съобщи специализираният сайт „ФлайтАуеър“.

Особено силно бяха засегнати летищата в Чикаго и Денвър.

Според властите снеговете и ветровете ще образуват на някои места мъгли и всяко пътуване ще бъде „опасно, дори понякога невъзможно“.

Канада също се готви за „температури, ненормално ниски за сезона“, обилни снеговалежи, а в някои региони евентуално и дъждове, образуващи поледица.

Властите препоръчаха например жителите на Квебек „да си подготвят планове за спешни случаи и комплекти за спешни случаи, съдържащи питейна вода, храна, лекарства, аптечка за първа помощ и джобно фенерче“.

Анулираха се и закъсняваха все повече полети от основното летище на страната в Торонто.

Очакваше се до днес леденият фронт в САЩ да се засили и да не отслабва през коледния уикенд. Заради неговата мощ клонът на Националната метеорологична служба в Бъфало, щата Ню Йорк, заяви, че става дума „за буря, каквато се случва веднъж на поколение“.

Особено силно са засегнати Средният Запад и районът на Големите езера, където са паднали мъгли. В Големите равнини температурите изглежда ще паднат до минус 55 градуса по Целзий. На места се очакват пориви на вятър, достигащи 80 км/ч, което поражда опасност от падащи дървета и прекъсвания на електроподаването.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!