Попиванов: Манолова е картата, на която може да се заложи и има не малък шанс да успее

Изходът от голямата битка за управлението на София ще бъде решен на балотаж с участието на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Борис Попиванов.

Според него левицата ще подкрепи настоящия омбудсман за кметската позиция още на първия тур.

„Необходимостта на БСП да покаже, че не просто се закача към някакви независими кандидати, а че реално има своите кадри, които имат история с левицата, ще доведе до много по-ранна и сравнително ясна, категорична подкрепа. Това е свързано и с мотивацията на избирателите на социалистите както в столицата, така и на други места в страната.

Според мен под една или друга форма подкрепата на БСП за Манолова ще бъде видима още преди първия тур. Всъщност левицата не би имала и кого друг да подкрепи. Това е картата, на която може да се заложи и има не малък шанс да успее“, обясни Борис Попиванов.

Той каза още, че Мая Манолова би се справила и без подкрепата на БСП, защото към момента фигурата й е достатъчно силна.

Според него тя не иска да изглежда просто като партиен кандидат, а иска да потърси по-широка подкрепа.

От своя страна кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова иска да покаже, че тя самата е успала да въплъти промяна, добави политологът.

Невъзможно е политическият проект на Слави Трифонов да успее да се развие до местните избори, каза още Попиванов. Той уточни, че създаването на партия с местни структури изисква много време и пари, което до началото на октомври не би могло да се случи.

„Доста дълго време проектът на Слави Трифонов ще присъства виртуално и като медийна и телевизионна платформа, която ще раздава мнения, оценки, критики, съгласия и несъгласия за останалите участници в политическия живот. Той ще се държи като съдник на останалите, за да може да трупа дивиденти за себе си“, обясни още Попиванов.

Според него Слави Трифонов не се интересува от местните, а от парламентарните избори, възможно и от президентските. „Интересно е защо сега се обявява, когато на България предстоят едни важни избори? Ако обаче той беше пропуснал тези избори да обяви своята партия, то би му било много по-трудно след това да даде обяснение. Сега се опитва да реши двойната задача – да не участва в местния вот, за да не претърпи загуби, но да създаде илюзията, че е деен наблюдател в изборния процес и така да застане от позицията на висша инстанция“, каза още политологът.

Попиванов добави, че през следващите два месеца ще се чуят многобройни коментари от страна на екипа на Слави Трифонов за това какви са дефектите на различните партии и кандидати. „След като мине местният вот ще може да се заяви много по-открито като политическа формация с утвърдени позиции в публичното пространство“, допълни още политологът.

Очакват ни екзотични местните избори, прогнозира Борис Попиванов. Тези избори са времето на всевъзможни коалиции. „Свидетели сме на сигнали за неща, които едва ли бихме подозирали преди това, че са възможни. Например за коалиция между ДОСТ на Лютви Местан и Български земеделски народен съюз /БЗНС/ на Николай Ненчев. Това също е изненада в българското политическо пространство, но в случая всяка от политическите сили калкулира своите възможности и по най-прагматично-циничен начин се опитва в тези места, където има някакви избиратели да ги доведе до подходящи условия за себе си, така че да стигне до резултати, с които да участва по-нататък на политическия пазар“, обясни Борис Попиванов.

Той каза още, че малките партии и коалиции очакват последния момент за регистрация, защото се стремят да намерят най-подходящите комбинации.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!