Посланикът на България в Москва пристигна в руското външно министерство

Посланикът на България в Москва пристигна в руското външно министерство, съобщи РИА-Новости. Това става в обстановка на шпионски скандал, при който България експулсира двама руски дипломати миналия месец, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

През март Русия заяви, че си запазва правото на ответни мерки, след като София изгони дипломатите по подозрения в шпионаж. Експулсирането им настъпи след като прокуратурата повдигна обвинения в шпионаж в полза на Русия на шестима души, сред които има настоящи и бивши служители на военното разузнаване. 

Москва обяви, че ще има ответни мерки и вероятно това е целта на привикването на българския посланик.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан тази седмица ще се върне във Вашингтон за консултации, в обстановка на изострено напрежение между двете страни, съобщи междувременно посолството, цитирано от Франс прес.

„Смятам, че е важно да разговарям пряко с новите си колеги от администрацията на президента Байдън за сегашното състояние на двустранните отношения между САЩ и Русия“, заяви Съливан, цитиран от говорителката си Ребека Рос.

В петък Кремъл посъветва американския дипломат да се прибере в САЩ, отбелязва АФП.

Съливан добави, че смята да се върне в Русия до няколко седмици, преди евентуалната среща на върха между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин, съобщи РИА-Новости, цитирана от Ройтерс.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!