Посланик Митрофанова за българо-руските отношения, шпионския скандал, Навални и Украйна

„В момента се води геополитическа битка между сили, които искат многополюсен свят и сили, които искат еднополюсен свят“, заяви в интервю за bTV посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Според нея последните 2 години в отношенията между Русия и България могат да бъдат определени като период на дипломатическо противопоставяне.

Запитана отговорила ли си е на въпроса, който зададе преди време – къде се намира в координатната система България – с ЕС ли е, със САЩ или с Русия, посланик Митрофанова отвърна: „Може би тогава думите ми не бяха добре разбрани. Ние приемаме избора на България – Вие сте член на ЕС и НАТО, това е факт. Но сме против алиансовата групова солидарност да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят, включително и с Русия. Мястото на Русия в историята на България е особено, обединяват ни православието и езикът на първо място. Русия е освободила България от турско робство и ми се струва, че хората помнят това много добре. И затова не ни се иска тази блокова дисциплина и солидарност да пречи на нормалното развитие на сътрудничеството между нашите страни… В момента се води геополитическо сражение между две направления – искащото многополюсен свят и искащото еднополюсен свят. И американците, които аз наричам мисионери, които се опитват да ощастливят целия свят с еднакъв подход към демокрацията. Тези понятия като демокрация, права на човека започнаха да се използват като опит да се подчинят определени страни.

Усложнените отношения на дипломатическия фронт в последно време посланикът на Русия коментира така: „Гоненето на дипломати е непонятно и без доказателства. Това беше предшествано от период на разцвет – имаше визити на Радев, на Борисов, Медведев. Всичко изглеждаше чудесно. Но мисля, че това не се хареса в парадигмата на тази блокова система. И след американска визита от правоохранителната система започна гоненето на дипломати. Ние подхождаме философски и разбираме, че България е малка страна, трябва да се развива, че ЕС дава определени средства и помага. Но не мисля, че заради това трябва да се принасят в жертва отношенията с Руската Федерация.

При големия шпионски скандал в полза на Русия, разразил се неотдавна у нас и завършил с арести, посланик Митрофанова каза, че България е показала „лоялност към стопаните“ с този случай, а външният ни министър й отговори, че българите не са кучета. „Жалко, че така отговори. На България й се налага да маневрира като неголяма държава с разбираеми икономически зависимости. Естествено, че иска да получава повече пари и да се развива и намирам сравнението с куче за не много удачно.

Тя не намира връзка и прилика между шпионските скандали в България и Чехия. „Ако говорим за чешкият въпрос, той отдавна беше затворен. Имаше разбирателство, че това е нещастен случай, без човешка намеса – или детонация, или самозапалване. Защо отново избухна този скандал, още повече, че и чешкият президент каза, че са му носили документи и никога не е имало руска следа. В Чехия всичко всъщност стана доста банално – просто от обществената поръчка за строителството на атомна централа беше изгонен „Росатом“. Там веднага се появи „Уестингхаус“, която беше на ръба на фалита и затова американците се опитват да я пробутат във всички подобни проекти. Знаете ли, оръжейният пазар, особено когато става дума не за държави, а за частни фирми, е полукриминален бизнес. Затова тези взривове“.

Елеонора Митрофанова коментира и намеците за връзка между този случай и казуса „Скрипал“. „Скрипал беше първата история, непонятна до край. Никой не е искал да трови Скрипал. Той е излежал своето и е бил пуснат да си ходи, човекът е живял пенсионерски живот и не е ясно кой би искал това. Мисля, че това е операция в духа на английските спецслужби, която беше приписана на Русия, за да започне процесът на дискредитация. Къде са семейство Скрипал никой не знае, но след отравянето им наблизо се оказаха военни медици от Великобритания и тази история започна серията от такива истории. С отравяния“.

Алексей Навални също беше засъгнат в интервюто за bTV. „Трудно ми е да кажа дали присъдата е справедлива, но тя е за неговата икономическа дейност. Той вече веднъж беше осъждан и пуснат с подписка и условна присъда, които нарушаваше. Навални е много противоречива фигура. През 2010-та когато се кандидатира за кмет на Москва, предизвика голяма симпатия. Млад, симпатичен, добре говори и наистина предизвикваше симпатия у много хора, и у мен също. Той е националист, но е и нарцис, иска публичност, политика, да е във фокуса на общественото внимание, това е същността му. И започна да прави разследвания и смяташе, че те ще го доведат до голямата политика, защото хората го четат. Но хората обичат хляб и зрелища, четат разбира се, но не значи, че биха гласували за него. Той има малко подкрепа. Медиите я преувеличават… Все пак, когато се почувства зле, го пуснаха в Германия, можеха и да не го пуснат, беше жест на добра воля“.

Елеонора Митрофанова не може да каже дали Навални е бил отровен, „защото на всички питания към немските лекари никой не даде разяснения и пояснения. Това трябва да се разследва“, заяви тя.

Отношенията Русия-Украйна също попаднаха във фокуса на разговора. Запитана възможно ли е Донбас да има съдбата на Крим и Русия просто да влезе там, посланичката на РФ отвръща: „Възможно или невъзможно е като да гледаме на кафе. Този въпрос е повече към Украйна. Ние провеждахме учения из цяла Русия и, разбира се, на границата с Украйна. Разбира се, това беше в определена степен и демонстрация на сила. И помогна… А какво направихме в Крим? Това не беше отдавна подготвяна операция – дайте да присъединим Крим. Не, това беше друга история, защото когато в Украйна започна Майдана и свалиха Янукович, стреляха и националистите взеха властта и контролираха правителството, влаковете с тези националисти тръгнаха към Крим. В Симферопол имаше сблъсъци с кримските татари и стана очевидно, че ако пристигнат националистите може да стане същата касапница като в Киев. Това не биваше да се допуска, а и Крим не е Киев, Крим дефакто е руски по своя състав. Нашият военен флот беше там по договор с Украйна, имаше 16 000 души и те просто си взеха оръжията си. Това е“.

Запитана ако всичко върви добре в епидемиологично отношение, ще започнат ли скоро да издават отново визи за българи и други националности, посланик Митрофанова каза: „Да, у нас с това се занимава организация, наречена „Роспотребнадзор“, следи епидемиологичната обстановка. Те сега решават как се минава граница, къде могат да летят самолети, надяваме се да стане така.

Разговорът засегна и новата и сложна политическа обстановка в България. Ето какво мисли за нея посланикът на РФ: „Наистина е сложна, вие сте парламентарна република, това е доста сложна форма, тя може би е най-логична за богати страни с устойчиви механизми и партийни системи. Струва ми се, че това е резултат на все още неукрепнала партийна система в развитие, надявам се следващите избори да дадат възможност за коалиционно правителство. Макар че в условия на криза е опасно, когато има политически бури“.

Елеонора Митрофанова смята, че отказът от АЕЦ Белене не е най-правилен, защото би съставлявал около 25% от енергетиката на България. Той можел да бъде пуснат за 5 години и България да експортира електроенергия. „Вие вече загубихте 3 милиарда от този проект заради неустойки и други. Ние не можем да спрем този проект, той е ваш. А Козлодуй, там се предлага от американци да се използва руското оборудване за Белене и да го съвместят с американските технологии. Това поражда въпроси. Опасно е да съвместяваш несъвместявани неща. Ще видим“, каза тя.

На финала на интервюто пред bTV посланик ЕлеонораМитрофанова поздрави българите, както и своите съотечественици за днешния празник. „Докато сме живи ще помним тези, които дадоха живота си за нашите страни. Всички, които са воювали рамо до рамо за освобождаването на Европа“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!