Почина Димитър Атанасов – стожерът на българщината в Истанбул

На 93-годишна възраст в Истанбул почина Димитър Атанасов, дългогодишен член на църковното настоятелство на българската общност в Истанбул, съобщиха от настоятелството.

Димитър Атанасов бе един от именитите българи в града край Босфора, родолюбец, църковен деятел и известен бизнесмен.

В продължение на десетки години Димитър Атанасов достойно представяше българското лице в Истанбул. Високообразован, успешен предприемач, той говореше свободно девет езика и бе неотменима част от елита на Истанбул

Потомък на изселници от Костурско, той завършва някогашното българско училище в Истанбул, а след това продължава образованието си в Австрия. Дълги години бе член на църковното настоятелство на българите в Истанбул и дейно участваше в живота и проявите на общността на българите.

За многогодишната си родолюбива дейност в опазването и съхраняването на българщината и поддържането на църковните дейности сред българската общност в Турция Димитър Атанасов беше награден от президента Росен Плевнелиев с орден „Св. Кирил и Методий“ – първа степен, както и от Св. Синод на БПЦ с орден „Св. Климент Охридски“ – първа степен.

Димитър Атанасов бе личен приятел на Симеон Сакскобурготски.

В същото време Атанасов бе единственият българин, който е удостоен с почетната титла архонт на Вселенската патриаршия в Истанбул лично от Вселенския патриарх Вартоломей.

Неотдавна Димитър Атанасов и съпругата му Доротея, която е от австрийски произход, отпразнуваха в елитен ресторант в Истанбул 60 години семеен брак.

Погребението на Димитър Атанасов ще се извърши в неделя, в българското гробище в квартал Ферикьой в тесен кръг поради ограниченията заради коронавируса.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!