Почина шефът на кабинета на президента Първанов ген. Никола Колев

След кратко боледуване е починал ген. Никола Колев – началник на Генералния щаб на Българската армия в периода 2002-2006 година, съобщи БНР. Генерал Колев беше и началник на кабинета на президента Георги Първанов, а от март 2012 до юни 2016-а посланик в Нидерландия.

Още по темата

Нокола Колев е роден на 9 август 1951 г. в с. Караджалово. Завършва Техникума по електроника в Пловдив, а след това – Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, Военната академия „Г. С. Раковски“ в София, Военната академия на Генералния щаб на СССР в Москва и Института по управление на ресурсите за отбрана в Монтерей, САЩ.

Преминал е курсове на обучение в Академията за противовъздушна отбрана (ПВО) в Твер (Русия), Езиковия институт на Въоръжените сили на САЩ в Сан Антонио, Център „Джордж Маршал“ в Гармишпартенкирхен (Германия) и Висшия институт по отбранителни изследвания на Въоръжените сили на Франция. Никола Колев има 31 години стаж като кадрови офицер в Българската армия. Бил е началник-щаб на Първа дивизия за ПВО в Божурище. На 3 май 1996 г. е удостоен със звание генерал-майор.

На 26 юни 1996 г. е назначен за началник на Щаба на Военновъздушните сили. На 19 август 1996 г. е освободен от длъжността началник на Щаба на Военновъздушните сили и назначен за първи заместник-началник на Гл. щаб на ВВС, считано от 1 септември 1996 г. На 4 май 1998 г. е освободен от длъжността първи заместник-началник на Главния щаб на Военновъздушните сили, назначен за заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия, двете считани от 7 май и удостоен с висше военно звание генерал-лейтенант. На 11 април 2000 г. е освободен от длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия и назначен за заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите. На 7 юли 2000 г. е удостоен с висше военно звание генерал-лейтенант, освободен от длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и назначен за заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по операциите. На 6 юни 2002 г. е освободен от длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по операциите, назначен за началник на Генералния щаб на Българската армия и удостоен с висше военно звание генерал.

Бил е член на политико-военния направляващ комитет на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (1998 – 2002), (2000 – 2002), на Военния комитет на НАТО (2002 – 2006) и на Военния комитет на ЕС (2005 – 2006). На 4 май 2005 г. е назначен за началник на Генералния щаб на Българската армия със срок до 31 май 2006 г.

На 25 април 2006 г. е назначен за съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, считано от 1 юни 2006 г. На 26 май 2006 г. е награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за изключителния му принос при реализиране на „Плана за организационно изграждане на въоръжените сили на Република България до края на 2004 г.“ и разработване на „Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015 г.“, за проявен висок професионализъм и компетентност в стратегическото ръководство на Българската армия при създаване на нови оперативни способности и необходими условия за приемането ни в НАТО, за успешното ни интегриране в съюза и за достойното участие на българските военни контингенти в мироопазващи мисии извън страната. На 4 август 2006 г. е освободен от длъжността съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност и от кадрова военна служба, считано от 1 септември 2006 г.

От 1 юни до 1 септември 2006 година е съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност; освободен е от военна служба, излиза в запас. Снет на 9 август 2014 г. от запаса поради навършване на пределна възраст за генерали 63 г.

Ген. Колев беше председател на предизборния щаб на кандидат-президентската двойка Георги Първанов – Ангел Марин през есента на 2006 г. Бил е и началник на Кабинета на президента Първанов януари 2007 г. – януари 2012 година. От 23 март 2012 г. до 16 юни 2016 г. е бил извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Нидерландия.

Поклонението пред генерал Никола Колев ще бъде в сряда от 11 часа в Централния военен клуб в София.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!