Правителството вече няма „да си играе“ с минималната заплата – НС я „заби“ със закон

Правителството вече няма „да си играе“ с минималната заплата – НС я „заби“ със закон
Правителството вече няма да може да определя по свое усмотрение каква да е минималната работна заплата (МРЗ).

Народното събрание (НС) прие на второ четене промени в Кодекса на труда. От 1 януари 2024 г. МРЗ ще е точно 50% от средната брутна работна заплата за страната.

Тя ще се определя на 1 септември предходната година. За изчислението ще се ползват средните заплати от четирите предходни тримесечия.

Идеята МРЗ да е „не по-малко от 50% от брутната средна заплата“ обаче получи само 53 гласа „за“, 69 против, 76 се въздържаха и така се стигна до „закованата“ цифра от 50%. 159 депутати го подкрепиха, а 44 се въздържаха – от ДБ и „Възраждане“.

ГЕРБ оттеглиха своето предложение законът да влезе в сила от 1 януари 2024 г., а искането на БСП това да става от 1 юли 2023 г. събра само 37 гласа в своя подкрепа.

Законът влиза в сила 3 дни след публикуването му в Държавен вестник. Процедурата започва от 1 септември нататък и влиза в сила от 2024 г.

Идеята за брутна минимална заплата бе отхвърлена след повече от половинчасово съвещание от работна група, съставена от представители предимно на социалната комисия от различните партии. Обобщения резултат бе изчетен от Георги Гьоков от БСП.

„Ето доказателство, че постоянството е иманентно присъщо на успеха“, обобщи Йордан Цонев. Депутатите аплодираха приемането на закона.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!