Председатели на спецсъдилищата обясниха защо са против закриването им

2232 са осъдените лица за 10-те години, в които съществува Специализираният наказателен съд, 405 са оправданите. За тази година броят на осъдените лица в Специализирания наказателен съд е 220, 70 са оправданите. Правосъдието не е Олимпиада, за да има стремеж за надскачане на брой дела. Според мен тази бройка, ако не е най-висока, то е в горната граница.

Още по темата

Това заяви пред БНТ Мариета Райкова, председател на Специализирания наказателен съд. В „Денят започва Райкова и Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран съд, се обявиха против намерението на 45-ото Народно събрание да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура.

В двата съда в момента има 250 дела, по които има над 1200 подсъдими и над 2600 обвинени.

ВКС е достатъчно взискателен към нашите актове, и въпреки това, ако се проследи статистиката през годините, в голямата си част – над 2/3 от актовете ни се потвърждават от върховната инстанция. Когато се изменят, то е заради обстоятелства, които не рефлектират върху наказателната отговорност на лицата, аргументира се Ушев.

Според него трудно ще се измисли механизъм за прехвърляне на делата в другите съдилища, без да се натрупа забавяне. Друга част от делата с висок обществен интерес просто ще блокират, допълни Ушев.

По думите му не е потърсено тяхното становище, както и това на Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет, когато предложението за закриване е дискутирано в правната комисия на Народното събрание.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!