Президентът назначи полк. Росен Тодоров за временен шеф на НСО

Зам.- шефът на Националната служба за охрана полк. Росен Тодоров ще е временен неин началник за втори път, съобщи Нова телевизия. Той пое поста с указ на президента Румен Радев.

От вчера работата си като началник на службата напусна ген. Данчо Дяков. За оставката си той посочи лични причини. Според премиера, генералът не издържал на скандалите в президентството, а според държавния глава е получил по- добро предложение за работа, се казва в съобщението на Нова.

Дяков зае поста след президентски указ през март 2018-а, преди това генералът беше съветник на държавния глава Румен Радев по военната сигурност.

Полк. Тодоров временно управляваше службата и при напускането на предишния й началник Ангел Антонов. Тодоров е зам.-шеф на НСО от 2016 г.

Тодоров е роден през 1968 г. в гр. Брезник и е завършил военен университет със специалност „Войсково разузнаване“. От 1990 до 1992 г. е офицер в армията, а след това започва работа в НСО. В службата постепенно се издига, докато заема поста началник на отдел 03, който отговаря за сигурността на Народното събрание и пряко на шефа на парламента.
За последно Тодоров отговаряше пряко за охраната на Цецка Цачева като председател на Народното събрание. Той координираше и охраната на папа Франциск при посещението му в България тази година.

Тодоров обаче няма да бъде предложен от президента Радев за постоянен началник на НСО.

Според закона за службата началникът се назначава от държавния глава, но след като е получено съгласието на правителството.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!