Президентът не изключи хипотезата за трети мандат при консултацията с БСП (видео)

Президентът не изключи хипотезата за трети мандат при консултацията с БСП (видео)
„Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Ако ни потърсят за консултации, бихме подкрепили правителство на втората политическа сила „Има такъв народ“ – това повтори и на консултациите при президента лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова. Тя обяви и условията за подкрепа на третата политическа сила в парламента, макар минути по-рано от „Има такъв народ“ да бяха категорични, че ще спазят обещанието си да не се коалират с „партиите на статуквото“, сред които визират и БСП.

Заедно със заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин, Христо Проданов, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова, представителите на левицата се явиха при държавния глава като трета политическа сила, избрана на парламентарните избори. Президентът Румен Радев коментира, че не изключва варианта за трети мандат и поради тази причина иска да разбере нагласите на партиите.

А Нинова каза и какви са условията за подкрепа на кабинет на „Има такъв народ“:

  • „Да се предприемат спешни и важни стъпки за преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза. Стъпки, ориентирани най-вече към помощ на хората, на домакинствата и икономиката“. Тя посочи, че вече са факт първите законопроекти на БСП, ориентирани към ръст на доходите, помощ на младите семейства, възрастните хора и бизнеса в условията на криза.
  • Да се започне обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов. „Ще се включим активно в работата на комисията. Нещо повече. Ще представим нашите досегашни проверки, които правихме през последните четири години. Имаме достатъчно информация и документи и ще ги предоставим на комисията“, каза Нинова.
  • Конкретни стъпки по Плана за възстановяване и устойчивост. „Два месеца преди изборите поискахме той да бъде разгледан от парламента, но не просто разглеждан. Готови сме с конкретни наши предложения за неговото подобряване и усъвършенстване. И по тази тема имаме най-висока степен на готовност за действия, а не просто думи“, добави лидерът на „БСП за България“.
  • Нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите. „Тук също сме последователни и действени“, категорична бе Нинова и подчерта, че ще държат на видеонаблюдение на изборите, машинно гласуване и активна регистрация за изчистване на „мъртвите души“ от списъците. Против са обаче субсидия от 1 лев.

„Що се отнася до това, ако и когато решите да връчвате трети мандат и ако той е при нас, ще съберем колективните органи на партията и ще решим какво да правим“, каза още лидерът на БСП. По думите ѝ пред журналисти след консултациите, президентът не им е казал дали ще връчи мандатът на тях, ако се стигне до такъв. Тя отрече и декларираната подкрепа за втори мандат на президентската двойка Радев-Йотова да е свързана с надеждите на левицата държавният глава да връчи на тях третия мандат за съставяне на кабинет.

Държавният глава пък посрещна представителите на „БСП за България“ с думите, че предизвикателствата пред страната ни са значими и изискват съставяне по възможно най-бързия начин на отговорно оперативно управление в лицето на един нов кабинет. Той подчерта обаче, че в същото време този кабинет не бива „да бъде плод и на безпринципни коалиции, защото те само могат да задълбочат кризата“.

Ето какво още каза президентът Румен Радев:

„Консултациите ни с вашата група са важни най-малко по две причини. Първата е, че хилядите български граждани, които ви подкрепиха и на тези избори, свързват с вас надеждата си за по-социална, солидарна и справедлива България. Второто и не по-малко по важност е вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма.

В момента те са изключително важни за намиране на баланс между изключително амбициозния законодателен дневен ред на 45-ото Народно събрание, предвид внесените многобройни законопроекти още първия ден, и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа. Тук виждам вашата роля, опит и мъдрост да търсите онези пресечни точки на приоритетите, ясни цели, и отговорност чрез активен диалог в 45-ото Народно събрание. То е гарантът, който е трябва да произведе новия кабинет“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!