Президентът Радев със силна реч в памет на българите, които са избити от турците в Тракия

Президентът Радев със силна реч в памет на българите, които са избити от турците в Тракия
В деня на посещението на турския президент Реджеп Ердоган във Варна за срещата Европейски съюз – Турция, държавният глава Румен Радев поиска на нея да бъде поставен въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци и за ненамеса на управляващите в Анкара във вътрешните ни работи.

Президентът направи този коментар по време на тържественото поклонение в София по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105-годишнината от превземането на Одринската крепост по време на Балканската война.

„Разрушените домове и прекършените съдби на тракийските българи не успяха да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува„, каза Румен Радев. „Преди 105 години на днешния ден, камбаните на храма „Александър Невски“ възвестиха падането на Одрин.

Тази славна военна победа бе триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия.

Но тази победа остана в хрониките. Последва я политическо поражение, довело до една от най-големите национални трагедии – преследването, изтреблението и разорението на тракийските българи„, заяви държавният глава.


По повод годишнината в столичния храм „Св. Николай Софийски-Нови“ беше отслужена панихида в памет на българските войни, загинали по тракийските полета. В поклонението взеха участие още лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, народни представители, общински съветници и десетки граждани. / blitz.bg

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!