Преместиха център за деца със специални нужди до бездомници във Варна

Родители във Варна са притеснени, че децата им със специални потребности нямат друг вариант за обучение освен училище, което е разположено в непосредствена близост до център за бездомни хора. Те се събраха на протест в сградата на Центъра, предава Нова тв.

„Преместването се случи след пролетната ваканция. Видяното през първия ден предизвика в нас пълен шок. Имаше разхвърляни боклуци, чужди хора, сградата се намира в промишлена зона. Това не е място, подходящо за училище. Ние сме притиснати, тъй като децата ни са със специални потребности и няма къде другаде да се обучават. Не мога да приема, че трябва да бъдем подложени на подобни унижения“, заяви майка на едно от децата, обучаващи се в центъра.

Сред другите проблеми, пред които трябва да се изправят родители, е липсата на удобен транспорт. Преди преместването децата са се обучавали в сграда, която се е намирала в близост до спирка на градския транспорт. Сега най-близката спирка е на около 15 минути пеша и през маршрут, който не е пригоден за хора с увреждания. „За хора в инвалидни колички мисията е невъзможна“, смятат родителите.

„Сградата е бивше училище и беше изготвен специален проект. На базата на него бяха извършени строително-монтажни дейности. Големите класни стаи са разделени на малки помещения. Парцелът предстои да бъде реновиран, има сгради, които трябва да бъдат съборени“, обясни Звезделин Златев от дирекция „Образование“ към Община Варна.

Директорът на Центъра Светлана Иванова също е на мнение, че сградата е подходяща за децата.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!