Премиерът в Берлин: Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген!

„Искам да изкажа задоволството си и радост, че мога да приветствам нашия добър приятел Бойко Борисов. За нас е чест, че министър-председателят е отделил от своето време, за да ни посети тук. Това заяви председателят на Групата на ХСС Александер Добринд, след като посрещна българския премиер в Берлин.

 „Тази среща се провежда във важен исторически момент, 30 години след падането на стената. Това е особено символично за нас. Отбелязвайки тази годишнина, ние искаме да подчертаем, че възстановяването на Западна Европа зависеше от усилията на Източна Европа. Страните от Централна и Източна Европа са наши приятели и ние можем да разчитаме на тях. Бойко Борисов е един от нашите най-близки приятели в Европа, аз изпитвам огромен респект към това, което неговото правителство постигна през годините“, добави той.

„Нашите икономически отношения са изключително близки. В областта на автомобилите например имаме много заводи. Бихме били доволни, ако тази тенденция се засили. България регистрира едно много успешно развитие, особено ако се обърне внимание на финансовата област. Също така икономическият растеж също повлиява на стандарта. Търговският баланс става все по-впечатляващ. Аз установих, че Германия внася повече, отколкото изнася към България“, обясни Добринд.

„България отговаря за една изключително важна задача, а именно защитата на външните граници на Европа. Ето защо искам тук изрично да благодаря на България, че тя, спазвайки правилата, гарантира по един изряден начин защитата на външните граници с помощта на „Фронтекс“, каза още той.

„Особено сме заинтересовани сега, когато предстои новата комисия да се учреди и да почне да работи, да сме в разбирателство с Източна Европа“.

„Сега ни предстоят интересни срещи. Имахме хубав близък и откровен разговор с Бойко. Направи ми впечатление колко добре познава историята на града“, завърши Добринд.

„Благодаря за любезната покана и за добрите думи, защото тази оценка е важна, не само за нас, но и за инвеститорите, които я чуват. Когато бях още кмет, тогавашният кмет на Берлин ни даде парчета от Берлинската стена. Хиляди хора минават на ден и ги виждат пред Националния дворец на културата“, заяви премиерът на България Бойко Борисов.

„Не мога да не благодаря и на Меркел за подкрепата, която сме имали винаги в нейно лице. А що се касае до ХСС и нейния лидер, ние дължим толкова много, че мога да кажа само едно: Благодаря! И сега това, което вътре ще говорим – не само за Централна и Източна Европа, не само, че много мозъци изтекоха оттам и сега чрез инвестициите ние сме длъжни да си ги върнем. Искам Западните Балкани, които са огромен резервоар за възможности, да залегнат в програмите и на вашите министерства. Защото виждате колко е просто, дори футболен мач може да изкара танк, за да напомни за миналото“, добави Борисов.

„Това, което предлагам, е Балканите да станат една привлекателна част от Европа. В Централна и Източна Европа доста от проблемите се решиха. Западните Балкани са риск. Има какво да си кажем и по опазването на околната среда, и по проблемите с миграцията. Но да не изнервяме депутатите, които ни чакат, няма да е любезно от наша страна. Факт е, че сте се подготвили много добре. Това е знак към българите, че колкото и малко, сме допринесли с нещо“, каза още премиерът.

„Мисля, че и за германските инвеститори ще е добре България да влезе в чакалнята за еврозоната. Що се касае до Шенген – в момента не знам дори дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Ползваме цялата шенгенска система, имаме на 100% всички германски системи. С Турция споразумението ни не работи. Благодарение на личното ни споразумение с Ердоган ние нямаме натиск от Турция. Но всеки ден ние връщаме на Гърция 100-150 мигранти. Ако Александер каже „Вие сте в Шенген“, те ще напънат и България. Имаме хубава поговорка: „Всяко зло за добро“. Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген“, обясни Борисов.

„Всички сме наясно, че става въпрос за икономически въпрос, в който политиката не може да се меси. Също сме наясно, че няма как да останем безпристрастни. Важно за инвеститорите да знаят, че имат политическата подкрепа“, отговори Добринд на въпрос за завода на „Фолксваген“ в България.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!