Премиерът на Тайланд показно се ваксинира с „АстраЗенека“, а Швеция временно я спря

Министър-председателят на Тайланд Прают Чан-оча стана днес първият човек в страната, имунизиран с ваксината срещу Covid-19 на английско-шведската компания „Астра Зенека“, след като тя беше временно спряна заради опасения за безопасността й, предаде Ройтерс.

Прают и други членове на правителството първоначално трябваше да бъдат ваксинирани в петък. Тайланд обаче реши временно да спре употребата на препарата на „Астра Зенека“, защото се появиха съмнения, че може да предизвика тромби в кръвта. Няколко европейски държави преустановиха използването му.

Премиерът заяви пред репортери, че се ваксинира, за да даде увереност на хората.

Вчера, след като много страни съобщиха, че няма проблеми с тромбози при използване на ваксината на „Астра Зенека“, тайландският здравен министър каза, че имунизациите ще бъдат подновени.

Снимка: AP/БТА

Тайланд започна да ваксинира здравните работници на първа линия и други групи с внасяни от чужбина дози, но цялостната имунизационна стратегия на страната много зависи от това тя да започне да произвежда ваксината на „Астра Зенека“. Предвижда се препаратът да бъде произвеждан от компания, собственост на тайландския крал. Дозите от вътрешното производство обаче не се очакват по-рано от юни, когато Тайланд смята да започне масова ваксинация.

Снимка: AP/БТА

И Швеция временно спря ваксината

Междувременно Швеция обяви днес, че спира временно ваксинациите срещу Covid-19 с препарата на „АстраЗенека“ като предпазна мярка, предаде Ройтерс.

„Шведската агенция за обществено здравеопазване реши да спре употребата на ваксината, докато не бъде завършено разследването на Европейската агенция по лекарствата във връзка със страничните ефекти“, се казва в изявление на ведомството.

Шведската агенция за медицински продукти съобщи вчера, че е установила 10 случая на образуване на тромби и един случай на ниски нива на тромбоцити сред хора, на които е поставена ваксина на „АстраЗенека“.

„Важно е да спрете ваксинациите, докато EMA не разбере дали тези случаи може да са свързани с ваксината“, каза държавният епидемиолог Андерс Тегнел.

Снимка: AP/БТА

Шведският отдел отбеляза, че ваксината AstraZeneca осигурява добра защита срещу коронавирус, а общият брой на приложените дози е 17 млн.

По-рано много европейски страни обявиха пълното или частично прекратяване на употребата на ваксината AstraZeneca. Австрия бе първата страна, която в рамките на ЕС даде тон за бойкот. След нея я последваха: Германия, Франция, Италия, Испания, Словения, Португалия, Кипър, Холандия, Австрия, Дания, Естония, Латвия, Литва, България, Ирландия, Люксембург, Норвегия, Исландия и Кипър.

Сърбия, Гърция и Румъния решиха да продължават да използват препарата на английско-шведската компания.

„Ние имаме ваксина на АстраЗенека, това е отлична, фантастична ваксина, но за съжаление, заради негативната кампания, някои наши граждани размислят дали да я използват“, каза сръбският премиер Ана Бърнабич. Вярвайте на нашата Агенция за медицински средства. Ние сме уверени в пълната надеждност и безопасност на тази ваксина. Световната здравна организация – също. В настоящия момент всяка ваксина е по-добра отколкото да останете напълно без защита, каза още тя.

В момента Сърбия, която има население от 7 милиона души, е ваксинирала 2 милиона и 40 хиляди свои граждани. 791 000 сърби са получили и втората доза от ваксината. По брой на ваксинираните на 1 милион души, Сърбия се нарежда на второ място в Европа и на пето в света.

Европейската агенция по лекарствата ще се събере в четвъртък на извънредно заседание, за да анализира ситуацията с ваксината, произведена от АстраЗенека, и обяви своето решение.

Консултативният комитет на Световната здравна организация (СЗО) също започва разследване на данните за образуването на тромби при ваксинираните с препарата на британско-шведската компания „АстраЗенека“, съобщи и Ройтерс, позовавайки се на представителя на СЗО Кристиан Линдмайер.

До този момент няма няма доказателства, че ваксината на „АстраЗенека“ предизвиква тромби и съсиреци.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!