Програмисти, финансисти и застрахователи вече взимат над 40 000 лв. годишно

Заплатите на програмистите преминаха прага от 40 хил. лв. годишно, съобщава „Труд“. Средното възнаграждение за 2020 г. в сферата „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, където влизат и IT специалистите, е 40 018 лв., показват данни на Националния статистически институт. Спрямо предходната година работещите в този сектор през 2020 г. са изкарали средно с над 3000 лв. повече, което е ръст с 8,11%.

Още по темата

Има огромна разлика във възнагражденията на IT специалистите в частния сектор и държавните фирми. В частния средната им годишна заплата е 40 775 лв., което прави по 3400 лв. на месец, а в държавния е само 20 356 лв. В частния сектор заетите в дейността „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ са най-високо платените специалисти, а в държавния сектор те са чак на четвърто място по възнаграждения.

Най-високо платени в държавния сектор са заетите в сферата на „Финансови и застрахователни дейности“. За цялата 2020 г. те са получили средно по 40 220 лв.

На второ място по възнаграждения в държавния сектор са заетите в сферата на „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, където взимат по 29 787 лв. на година. Третото място е за работещите в „Добивната промишленост“ с 24 332 лв.

В частния сектор след програмистите са заетите в сферата на финансите и застраховането, където взимат средно по близо 26 400 лв. за година. Третото място в частния сектор е за заетите в сферата „Професионални дейности и научни изследвания“ с 24 250 лв. на година.

За цялата 2020 г. работещите българи са получили средно по 16 642 лв., което е с 1433 лв., или с 9,4% повече спрямо 2019 г., показват данните на НСИ. В държавния сектор увеличението на заплатите е с 11,4%, а в частния – с 8,7%. Ръстът на възнагражденията от една страна се дължи на вдигането на минималната заплата и на възнагражденията в държавната администрация. Допълнително заради кризата безработицата нараства, но фирмите уволняват предимно хора с ниски заплати, което води до увеличение на средното възнаграждение. Освен това заплатите в редица браншове продължиха да нарастват, въпреки породената от Covid-19 криза.

В частния сектор най-много са нараснали заплатите в сферата „Операции с недвижими имоти“.

За цялата 2020 г. в частния сектор най-много са нараснали заплатите на работещите в сферата „Операции с недвижими имоти“ – с 19,2% до 17 495 лв. за година.

На следващите места по ръст на заплатите в частния сектор са заетите в Добивната промишленост (+15,5% до 22 хил. лв.) и в здравеопазването (+13,9% до 20 368 лв.).

В държавния сектор най-много са нараснали годишните заплати на заетите в сферата на „Професионални дейности и научни изследвания“ (+16%) и на хората в образованието (с 15,2% до 17 716 лв.).

Третото място е за работниците от преработващата промишленост, които са получили 15% повече за година. В администрацията заплатите са нараснали средно с 13,1%, а в сферата „Хуманно здравеопазване и социална работа“ с 12,9%.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!