Продадоха първият в света сертифициран въглеродно неутрален петрол

Шведската нефтената и газова компания Lundin Energy продаде първия в света сертифициран въглероднo неутралeн петрол на италианската енергийна компания Saras S.p.A. Доставката бе направена в края на април от офшорното находище на Lundin в Ервард Григ в Норвегия. Петролното находище е първото в света, което е независимо сертифицирано от Lundin от Intertek Group, съгласно сертификацията CarbonClear.

Полето на находището е определено като нисковъглеродно с 3,8 кг CO2 на барел нефтен еквивалент (бое) за целия живот на емисиите от находището, включително проучване, разработване и добив – това се счита за пет пъти по-малко от средното ниво в света.

От Lundin добавят, че за доставките на изцяло въглеродно неутрален барел с петрол на Saras, остатъчните емисии от 2 302 тона CO2 са компенсирани чрез висококачествен, основан на природата проект за улавяне на въглерод. Той пък е сертифициран чрез Verified Carbon Standard.

Също така, целият процес на покупко-продажба бе независимо сертифициран като въглеродно неутрален от Intertek съгласно неговия стандарт CarbonZero. В резултат на това нямаше отделени нетни емисии по време на производството на всеки барел, доставен на Saras, съобщават от компанията, цитирани от offshore-energy.biz.

Първият по рода си въглероден неутрално произведен суров петрол е доставен в рафинерия в Сарох, Сардиния.

3е-news.net


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!