Прокурорската колегия след думи на президента и премиера: Няма да допуснем да ни въвличат в политически сблъсъци

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с декларация в защита на независимостта на държавното обвинение в разгара на задочния конфликт между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов от последната седмица. В нея се казва, че става дума за твърдения за „нарушаване на Конституцията и отказ на прокуратурата да изпълнява законно установените си правомощия и обслужване на политически интереси“.

Репликите на Радев и Борисов бяха по повод разследването на прокуратурата за търговия с влияние срещу бизнесмена Пламен Бобоков. От държавното обвинение вече няколко пъти публикуваха кореспонденцията на Бобоков с различни хора, сред които основно президентският секретар по антикорупция Пламен Узунов.

В последните огласени чатове обаче беше замесен и лично държавният глава – стана ясно, че бизнесменът е писал и на него, но отговорите бяха заличени. По този повод Радев призова прокуратурата да публикува пълните разговори между него и бизнесмена и заяви, че „тя подменя конституционната си мисия, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта“.

Междувременно Бобоков сам показа своя комуникация с премиера, заради което той бе призован на разпит като свидетел. На излизане Борисов заявия: „За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития, но това си е тяхна работа“.

По този повод прокурорската колегия кадровиците няма да допуснат прокуратурата да бъде въвлечена в институционални и политически противопоставяния.

За пореден път сме свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост, внушения и обвинения към Прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи„, изтъкват членовете на ПК на ВСС.

В декларацията се заявява още, че в противовес на добрия тон и дължимото етично поведение към магистратите, както и в нарушение на основни демократични принципи, без факти и доказателства продължават да се отправят квалификации и твърдения, свързани с дейността на прокуратурата и произтичащи от взаимоотношенията между представители на държавната власт.

Ако има факти и доказателства срещу прокурори, които нарушават конституционните си правомощия, пишат кадровиците, то трябва да бъде сезиран Инспекторатът към ВСС.

Декларацията завършва с думите, че колегията изразява категоричната си подкрепа за прокуратурата и призовава съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София