Профилактиката е здраве. Ранната диагностика е обратният път до него

„Няма здрав човек, има не добре изследван“, чували сте го, нали? България е от малкото страни в ЕС без национални скринингови програми и без задължителна профилактика. Кое ни разболява е често тема на спекулативни дискусии, без ясен резултат. Начинът на живот, храненето, двигателната активност, стреса – малцина имат представа какво стои зад тях, какви механизми провокират, защо са вредни или полезни. И затова се пренебрегват.

Без телата си не можем да постигнем нищо; в болка не можем да работим; тревогата от тежки диагнози осакатяват ежедневието и социалния ни живот. Когато е късно, обикновено целият ни фокус и инвестиция отиват в посока връщане на здравословния ни статус. Но това не винаги е лесно и изпълнимо. Може ли да им се повлияе? Да, и профилактиката прави точно това.

Ранната профилактика е превенция на късни усложнения. У нас е прието да се мисли, че профилактиката е излишна, защото на лекар се ходи, когато имаш симптоми – в останалото време си здрав. В допълнение с дълго чакане пред кабинетите, неуютна обстановка, неприветливи и забързани специалисти, „претупване“ на информацията в обратната връзка от лекар към пациент, ситуацията се усложнява допълнително.

Да, профилактиката е скъпа, но лечението на напреднала болест е несравнимо по-скъпа и често обезценява всичко, постигнато до момента в живота.

Да избереш профилактична програма във високоспециализиран медицински център със специално отношение към самия теб и да си тръгнеш здрав, е като да отидеш на луксозна почивка на море, от която да си тръгнеш ревитализиран и психично отбременен за здравето си.

Да избереш профилактична програма, в която се проявят ранни индикации за патологични промени, които ще бъдат или проследявани, или лекувани навреме, е единственият начин да си подариш дълго здраве за много време.

Медицинската наука отчита над 90% успеваемост на терапиите при всички онкологични заболявания, хванати в ранен стадий. При сърдечносъдовата патология, захарния диабет тип 2 и множество автоимунни заболявания ранната терапия и придържането към нея не променя значимо продължителността на живота спрямо общата популация. Това, което е важно, е да се хванат промените преди да са довели до тежка увреда.

Acibadem City Clinic предлага изкусителна опция в здравната профилактика чрез пакети от кръвни, функционални и апаратни изследвания, чрез които:

· Ще спестите време, тъй като всички прегледи и изследвания се правят в рамките на половин ден в комфортна самостоятелна зона и без изчакване пред кабинети.

· Ще проверите здравния си статус чрез пакет с най-важните прегледи и изследвания, необходими за вашия пол и възраст.

· Ще направите скрининг за най-разпространените онкологични заболявания.

· Ще получите точна и експертна оценка от екип доказани специалисти, които ще имат време специално за Вас.

· Ще получите копие от всички проведени образни, функционални и лаболаторни изследвания, ако прецените, че искате второ мнение.

Профилактичните пакети са изготвени според пола и възрастта – под 39 и над 40г за жените и под и над 40г. за мъжете. Защо са различни? Защото има заболявания, които са ендокринно обусловени и се проявяват след спад на определени полови хормони. Има редица заболявания, които статистически се изявяват количествено в по-напреднала възраст, като множество дегенеративни заболявания, захарен диабет, Алцхаймер, сърдечна недостатъчност, съдова патология и др.

Снимка: Acibadem City Clinic

Д-р Носиков (на снимката):“Без да се преглеждаме профилактично, рискуваме да пропуснем развитието на сериозно заболяване, тъй като влошаването на здравето не винаги е придружено от симптоми, които можем да забележим. Ето защо е препоръчително да се правят редовни контролни прегледи, които са жизненоважни за ранната диагностика на всяко едно заболяване“

 Важна част от концепцията на Acibadem City Clinic е скринингът за ракови заболявания, който позволява ранното им откриване. При всички пациенти се провеждат задължително следните тестове:

· Рак на дебело черво – Тест за наличие на окултна (скрита) кръв във фецес, което позволява ранна диагностика на полипи на дебелото черво.

· Рак на гърда – Ехографията на млечни жлези и/или мамографията (за жени)

· Рак на шийката на матката – Прегледът при гинеколог и провеждането на цитонамазка позволяват ранна детекция на злокачествени заболявания на женската полова система (за жени)

· Рак на простатата – При всички мъже се изследва PSA (простат-специфичен антиген) и се провежда преглед от уролог за да се изключи рак на простатната жлеза (при мъже)

· Рак на щитовидна жлеза – Прегледите от ендокринолог включват ехография на щитовидната жлеза

Прегледът при кардиолог в частност включва и оценка на сърдечно-съдовия риск, което позволява ранната идентификация на високорисковите пациенти. Пациентите с предиабет, инсулинова резистентност и диабет, които също са с повишен сърдечно-съдов риск, се оценяват и от еднокринолог.

Останалите позитиви в този профилактичен пакет са:

– Прегледи и изследвания, извършени от опитен екип медицински специалисти;

– Най-модерна медицинска апаратура и точни резултати от изследванията;

– Подробно обсъждане на резултатите от прегледите с нашите специалисти;

– Персонално придружаване и съдействие от наш служител по време на целия процес;

– Осигурен преводач за чуждестранни пациенти;

Преди започване на профилактичната програма ще получите задълбочен въпросник по електронен път, който да Ви подготви за вашето посещение, график за провеждане и индивидуални инструкции. Датите за провеждане на профилактичната програма, която сте избрали, ще бъдат съобразени с Вашите възможности.

Профилактичните прегледи се провеждат в рамките на ден и без изчакване пред кабинети!

След приключване на Вашия скрининг лекар специалист ще обобщи резултатите от всички изследвания и препоръки за лечение на установените здравословни проблеми.

За информация и планиране на профилактичен пакет, моля, обадете се на 0895 584 221 или посетете https://acibademcityclinic.bg/mladost


Материалът е подготвен със съдействието на Аджъбадем Сити Клиник.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!