Проф. Витанов: Заразата се свива, ако не дойде нов щам, лятото ще е спокойно

„Като че ли се справихме с третата вълна, тя си заминава. Какво казва институтът „Роберт Кох“ – че България излиза от зоната на опасност. Следователно, третата вълна си заминава“, коментира математикът проф. Николай Витанов в студиото на „Събуди се“ по Нова.

Данните за базовото репродуктивно число показват, че здравната система у нас се разтоварва и активните случаи намаляват.

„Заразата се свива и ние вървим в добра посока. Като че ли по празниците не успяхме да пречупим тази положителна тенденция, но нека да изчакаме седмица“, добави математикът. „Ако не дойде нов щам, ще си изкараме едно спокойно лято“, смята той.

За да няма нова вълна, по думите на проф. Витанов, е необходимо да се достигне 70% ваксинирани българи. Той е категоричен, че ваксинацията у нас напредва и наваксаме изоставането си.

„С тези темпове в края на юли месец ние ще имаме щит 70%, който ще ни предпазва от резки покачвания на броя на заболелите“, отбеляза проф. Витанов.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!