Проф. Георги Христов: Мерките срещу короновируса са проява на пълно безумие

Лавината от информация за коронавируса, която ни затрупва от година насам, кара хората да се чувстват все по-объркани и безпомощни, вместо по-сигурни и спокойни. В това е убеден уважаваният имунолог и алерголог проф. Георги Христов, когото предаването #Матине на Dir.bg потърси за компетентен коментар и разяснения на най-актуалните въпроси като: Коя ваксина да изберем? Опасна ли е наистина „АстраЗенека“? Рисковано ли е след първа векторна, да си поставим „втора игла“ с РНК-ваксина? Да се имунизираме ли, ако сме алергични?

Как да се ориентираме в морето от информация, за да направим своя информиран избор – попитахме проф. Христов, а той беше напълно откровен, защото е лекар, а не политик: „Отговорът е: Не можете. И специалистите не могат, защото още нямат необходимите данни. А всичко е въпрос на данни и тълкуването на качеството им. Аз се отнасям много сдържано към всички приказки на регулаторните агенции в Обединеното кралство и Европа, които излязоха с едно уклончиво мнение, че ваксината на „АстраЗенека“ би могла да бъде използвана, няма особени рискове, поставиха се допълнителни условия и т.н., и т.н. Тези хора просто все още нямат съответните сведения. Прочетох всички материали, публикувани за тази ваксина – в тях няма факти, които да ви дадат възможност да направите такъв категоричен извод.

Затова лично моето мнение е, че по-правилно е ваксината да бъде задържана, да бъде спряна, докато не се натрупат достатъчно данни, които да позволят на специалистите да дадат съвети на населението какво и как да направи“.

Тук, за съжаление, споделя проф. Христов пред #Матине, роля имат много фактори, не само чисто медицински. „Ние трябва да сме наясно, че нямаме пълното решение, но е най-доброто, което имаме в момента“, категоричен е той относно ваксините срещу Covid-19.

Управлението на коронавирусната криза и ролята на политиката в нея

Освен специалист по вътрешни болести, алергология и имунология, проф. Георги Христов е и магистър по здравен мениджмънт и като такъв го питаме как вижда управлението на коронавирусната криза и каква е ролята на политиката в нея. „Краткият ми отговор: Не, не се управлява правилно. В много случаи чисто медицинските изисквания се подчиняват на политически цели. Всеки здравомислещ човек у нас може да даде примери за това нещо. Страшното е, че в целия свят е така. Аз съм толкова разочарован от това, което виждам – от пълното безсилие, обърканост, от липсата на ясен поглед и подход, че се питам: Ако тези хора, които ни управляват в момента – и в България, и по света – ако те трябваше да управляват по време на една война, какво щеше да стане?! Защото това, в което ние се намираме в момента, е война – не толкова силна и тежка като истинските, но все пак е война. А ако беше истинска война?!…“.

Професорът е сред малцината, които не хвърлят цялата вина за създалата се ситуация върху „обикновения човек“.

„Много е лесно и безкрайно удобно да обвиняваме хората за всичко, което правят, за несъгласието им да се съобразяват и сътрудничат на мерките, но трябва да се запитаме обяснено ли им е достатъчно добре защо се вземат тези мерки. Защото за това има два начина: или да им заповядваш и да въведеш военно положение, или на разбираем, човешки език да им обясниш защо е необходимо това нещо. Не просто да заповядаш, а да обясниш. Тези „напред-назад“, „отвори-затвори“, „прибери се-излез“… Аз престанах да обръщам внимание на т. нар. мерки, защото те за мен са проява на пълно безумие. Престанах да ги гледам какво правят. Не смятам, че хората, които се занимават с това нещо в България, имат възможността да го свършат. Още по-малко тези, които в момента очакват да се занимават с него“, казва проф. Христов.

Дали може да се замени един вид ваксина с друг при „втора игла“? Какви са приликите и разликите между типичните пролетни алергии и Covid-симптомите? Да се имунизираме ли, ако сме алергични? Имат ли връзка ваксините с предизвикването на алергични състояния? Какви съвети дава проф. Христов на свои пациенти, ваксинирани с „АстраЗенека“? Защо нито една ваксина все още няма пълна регистрация и разрешение за търговска употреба, а в документацията им пише с плътен черен шрифт „за временна или спешна употреба“? 

Отговорите на тези и други важни въпроси очаквайте в утрешното издание на предаването на Dir.bg #Матине.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!