Проф. Ива Угринова: Българският вариант на вируса може да е открит случайно

Българският вариант на вируса може да е открит случайно. Това заяви проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН, пред bTV.

Преди дни на брифинг на здравните власти стана ясно, че при две жени от Северна България са открити изменения в британския вариант на вируса. Тези мутации категорично могат да се обявят за български вариант.

„Не зная какво точно е довело до секвенирането на тези проби, може да е всичко“, каза Угринова. По думите ѝ единственото условие е пробите да са високопозитивни, като редовно се събират такива от цяла България, за да се следи развитието на епидемията.

„Предполагам, че по този начин са установени тези мутации“, каза Угринова.

Тя добави, че можем да разберем дали българският вариант дава отражения върху боледуването от коронавирус единствено ако достатъчно хора се разболеят от него.

Според Угринова четвърта вълна на коронавируса няма да има поне в големите градове. „Доста близо сме до т.нар. колективен имунитет“, каза тя.

До 2-3 седмици може да се установи дали има и други пациенти, посочи проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести, цитирана от БНТ.

Тя отбеляза, че основна характеристика на вирусите е да се променят. Обяснението е в това, че селективният натиск на антителата го променя. На теория след ваксина можеш да заразиш някого, но на практика това почти не се случва, добави проф. Христова.

Има пробиви с лекарствата срещу COVID-19, допълни тя и беше категорична, че ваксините са надеждата да спре предаването на вируса и мутирането му.

„Ако се появи нов щам на вируса и той успее да избегне имунния отговор на организма, тогава се връщаме в самото начало. Това би било много лоша новина“, коментира Трифон Вълков от Инфекциозна болница – София пред NOVA.

Специалистите са категорични, че страната се справя и с британския щам, който се отрива при 95% от заболелите у нас.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!