Проф. Ива Христова: 10 дни по-строги мерки не са достатъчни

Десет дни по-строги мерки са едно добро начало за ограничаване на заболеваемостта, но не съм убедена, че те ще са достатъчни. Това каза пред БНТ вирусологът проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

„Очакванията са да задържим нивата, които имаме, да не преминават над 4 000 и това да даде глътка въздух на болниците – известно намаляване на потока болни към тях и по възможност да се задържи тази тенденция, за да слезем на 3 000 заболели на ден“, обясни проф. Христова.

„Въпросът е да достигнем платото и да започнем да сваляме тази вълна“, допълни тя.

„Всяка следваща вълна, която наблюдаваме, е по-силна от предишната – една беше пролетта, есента беше много по-силна и към момента надминахме и втората вълна“, отбеляза проф. Христова.

Според нея това е свързано с мутациите на вируса – онези предимства, които той натрупва за по-лесно приспособяване и по-лесно размножаване.

„В момента това се дължи само на британския вариант, но и другите, които са по-опасни, чукат на вратата“, предупреди проф. Христова.

По думите ѝ, за да „изпреварим“ вируса, трябва има масирана имунизация.

„Това ще предпази и от заболеваемост, и от разпространението на вируса и на неговите бъдещи мутации“, добави тя.

Проф. Христова потвърди, че от секвенираните у нас щамове над 95% са британски вариант и в страната няма засечени щамове, които се считат за по-опасни.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!