Проф. Кирил Топалов: Над 86% от българите не искат да се отказваме от македонската кауза

Над 86% от българите са обединени около идеята, че ние не можем да се откажем от нашите исторически корени и историческата ни идентичност. Тази идея от 80 години обединява почти целия български народ, заяви пред БНТ проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия между България и Република Северна Македония.

Той отбеляза, че във външнополитически план българите са ориентирани в две посоки – едните предпочитат европейската ориентация на България, други – руската, като единственото, което ги обединява, е македонската кауза.

Според него надеждите на политиците в Република Северна Македония, че Германия и ЕС ще принуди България да отстъпи и македонската кауза да бъде предадена в сегашната политическа ситуация у нас са суетни.

„Никой не може да принуди България да пусне една държава, която не е скъсала с тоталитарната комунистическа държавно-творческа енергия и форма на управление и която сама се мъчи да изработи правилата, по които да бъде в ЕС. Това е чудовищно“, допълни проф. Кирил Топалов.

Скопие не изпълнява задълженията си по договор със съседна страна членка, категоричен е историкът.

„Вече трябва да забравим това, че са ни братя, братовчеди и т.н.“, каза проф. Топалов и допълни, че трябва да гледаме на тях като на съседна държава, към която се отнасяме със симпатия, с доверие, но и тя трябва да ни върне същото.

Съвместната Комисия по историческите въпроси със Северна Македония трябва да продължи да съществува, защото е символ – Северна Македония е добре да влезе в ЕС, но когато се реформира, смята Топалов.

И даде пример – Самуил бил македонски цар, заробил „бугарите и албанците“. Какво било решението според Скопие – да се кажело, че българската гледна точка е, че Самуил е български цар, а македонската – Самуил е македонски цар. Това е абсурд, настоя Топалов.

„В тази държава ние сме окупатори, фашисти, разбойници – явно нищо добро не остава ненакзано, след като ги признахме. Ако Северна Македония иска в ЕС, трябва да приеме доста компромисния вариант, който им предлагаме – от 1944 година има македонска държавност, преди това – не. Обща ни е историята до 1944 година“, подчерта профeсорът.

Това, че са били поробвани от сърби и гърци след Балканската и Първата световна война, не ги прави македонци, категоричен е Кирил Топалов.

Междувременно македонските медии информират днес за визитата в Брюксел на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и разговорите му с високопоставени европейски представители. Вестник „Слободен печат“ отбелязва, че Зоран Заев е подчертал пред всички събеседници в Брюксел, че преговори са приемливи за Северна Македония само при условие, че не засягат македонската идентичност и език. Впрочем, едно от условията на Северна Македония е да пише  „македонски език“ в самата преговорна рамка, която тепърва трябва да се приеме. Тази рамка дефинира принципите на преговорния процес между Скопие и Брюксел и трябва да бъде приета както от европейска, така и от македонска страна, пише „Слободен печат“.

Осигурихме и в Европейската комисия, и в Европейския парламент и която и да било друга европейска институция ключовите представители да знаят и разбират, че нашата македонска идентичност не подлежи на преговори и никога няма да бъде за преговори, заявил вчера премиерът Заев, цитиран от „Слободен печат“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!